Аграрії чи не по всій Україні експериментують із вирощуванням крокусів — квіток, з тичинок яких отримують таку «королівську» спецію, як шафран. Спокуса заробити велика: адже за грам шафрану можна вторгувати п’ять доларів, чи навіть більше. А видатки на вирощування помірні — без витрат на зрошення та сільськогосподарську хімію можна обійтися. От тільки далеко не всім експериментаторам-початківцям відомо, що шафран, як і кожна культурна рослина, також потерпає від різноманітних хвороб — вірусного, грибкового та бактеріального походження. І від них є ризик втратити чималу частину дорогоцінного врожаю.
Щоб цього не сталося, в Інституті зрошуваного землеробства НААН України під Херсоном вперше в його історії поставили свій дослід: оздоровлення цибулин крокусу (шафрану посівного) у пробірці, за відомим методом «ін вітро». Надалі рослини висаджують на окремій плантації площею у чотири сотих гектара, а на наступний рік чекають їх цвітіння. Та сподіваються, що оздоровлені крокуси і «королівська спеція» принесуть більше. На проект асигнували майже п’ятдесят тисяч гривень з бюджету, розповіла завідувач інститутської лабораторії, доктор сільськогосподарських наук Галина Балашова.
Херсонська область.