«Запит суспільства стосовно оновлення парламенту, безумовно, має право на реалізацію з боку Президента, — наголосила вона. — При цьому методи і способи цієї реалізації мають відбуватися виключно у правових межах».

Очільниця ЦВК запевнила, що Комісія діятиме виключно в межах своїх повноважень, визначених Законом: «Як Голова ЦВК, я відчуваю, що певні політичні гравці мають бажання, щоб ЦВК також стала певним політичним гравцем чи опонентом. Але можу запевнити: цього не станеться. Ми стоїмо на боці Закону. Ми не є політичними коментаторами, оцінювачами, ми є реалізаторами Конституції України, Закону, ми є тими, на кого може покластися український народ для того, щоб бути впевненим у своєму волевиявленні та його реалізації відповідно до Закону».

Т. Сліпачук нагадала, що виборчий процес із проведення дочасних парламентських виборів розпочинається на наступний день після опублікування Указу Президента України від 21 травня 2019 року «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України восьмого скликання та призначення позачергових виборів». Оскільки президентський Указ було опубліковано в газеті «Урядовий кур’єр» 23 травня, то виборчий процес стартує 24 травня і без прийняття окремого рішення ЦВК щодо його початку.

Голова ЦВК запевнила, що Комісія «готова і здатна здійснювати встановлені Законом функції з проведення позачергових виборів народних депутатів 21 липня 2019 року». «Але наголошую, що і Президент України, і парламент, і політичні партії, і кандидати в депутати, які мають намір брати участь у виборах, повинні усвідомлювати відповідальність за легітимність виборчого процесу та його результати», — підкреслила Т. Сліпачук.

Стосовно звернення до Конституційного Суду щодо конституційності президентського указу про розпуск парламенту глава ЦВК висловила думку, що це не зможе вплинути на виборчий процес. «Відповідно до чинного українського законодавства немає підстав для того, щоб зупинити підготовку та проведення виборів, — заявила Тетяна Сліпачук. — Виборчий процес є невідворотним».

Водночас у ЦВК звертають увагу на те, що низка питань стосовно проведення дочасних виборів потребує додаткового законодавчого врегулювання. Зокрема, в Комісії стурбовані тим, що можуть не встигнути за два місяці провести тендерні закупівлі відповідно до Закону про публічні закупівлі, через які відбувається в тому числі і друк виборчих бюлетенів. «У ЦВК виникнуть проблеми із проведенням публічних закупівель відповідно до Закону, особливо з урахуванням того, що виборча кампанія триватиме лише два місяці, — заявила Голова ЦВК. — Сподіваюсь і очікую від Президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів негайного прийняття відповідних рішень, які дадуть змогу провести позачергові вибори народних депутатів 21 липня 2019 року у відповідності до законів України і найкращих європейських демократичних практик».