Одне з найуспішніших промислових підприємств сучасної України — ВАТ «Турбоатом» — відзначило 80-річчя від дня запровадження в дію виробничих потужностей. Будівництво заводу розпочалося у квітні 1929 року. Через три з половиною роки, 21 січня 1934-го, Харківський турбогенераторний завод почав працювати.

Відкрите акціонерне товариство «Турбоатом» входить до числа провідних турбобудівних підприємств світу і спеціалізується на виробництві турбін для теплових та атомних електростанцій, гідравлічних турбін для гідроелектростанцій та гідроакумулюючих електростанцій, газових турбін для теплових електростанцій, парогазового та іншого енергетичного обладнання. Виробництво турбін здійснюється за замкненим циклом: від проектно-конструкторських і науково-дослідних робіт до виготовлення, складання, випробування турбін та їх відвантаження. Виробничі потужності підприємства дають змогу щорічно випускати парові турбіни загальною розрахунковою потужністю      8 млн. кВт і гідравлічні турбіни загальною потужністю 2 млн. кВт. Турбіни ВАТ «Турбоатом» успішно працюють на електростанціях 45 країн Європи, Азії, Америки та Африки.

Сьогодні на заводі трудиться близько 6000 робітників, інженерів, конструкторів. ВАТ «Турбоатом» має міжнародний сертифікат відповідності системи управління якістю вимогам стандарту ІSO-9001:2000 та ідентичного йому Державного стандарту України ГСТУ ІSO 9001-2001.

...Будівництво заводу було завершено за три з половиною роки, і 21 січня 1934 року Харківський турбогенераторний завод ввели в число діючих. У 1935 році із заводського стенда сходить перша парова турбіна потужністю 50 МВт, а через три роки була виготовлена парова турбіна потужністю 100 МВт і генератор до неї. На той час у практиці турбінобудування це були найпотужніші турбіни. Восени 1941 року завод евакуювали на Урал (Свердловськ) і вже в грудні 1942 року розпочалося виробництво турбоагрегатів, запасних частин парових турбін, а також продукції для фронту.

Після визволення Харкова від німецьких військ 23 серпня 1943 року почалося відновлення заводу, уже наприкінці року була виготовлена парова турбіна потужністю 50 МВт для Зуївської ГРЕС (Україна), виконувалися замовлення з ремонту турбін для електростанцій промислових центрів Донбасу, Харкова і Києва.

Профіль Харківського турбінного заводу остаточно визначився в 50-х роках. Завод спеціалізується на виробництві потужних парових і газових турбін. 1953 рік став новим етапом розвитку турбінобудування на підприємстві. Триває робота з технічного переозброєння виробництва парових турбін і створюється нова галузь — гідротурбінобудування.

У 70-ті роки на заводі проводиться реконструкція і вводяться нові виробничі потужності, які дали змогу підприємству перетворитися на центр атомного турбінобудування в країні, що у свою чергу дало можливість розпочати виробництво турбін для АЕС потужністю 500 тис. кВт, 220 МВт К-220 для Фінляндії, Болгарії, Угорщини, Німеччини, Росії, України. Протягом 1970-х років заводом було виготовлено понад 120 великих турбін для теплових і атомних електростанцій, у тому числі 19 млн. кВт — для АЕС і близько 17 млн. кВт — для ТЕС.

У 80-ті роки підприємство проводить подальше нарощування й технічне переозброєння виробничих потужностей — уведено в експлуатацію нові корпуси, унікальне обладнання. За п’ятдесятирічну історію паровими, газовими й гідравлічними турбінами харківського підприємства було оснащено понад 160 електростанцій Радянського Союзу, країн Європи, Азії, Америки й Африки. У 1982—1985 роках освоєно виробництво парових турбін потужністю    1 млн. кВт для АЕС Козлодуй (Болгарія), Южно-Української та Запорізької АЕС в Україні, Балаковської, Калінінської та Ростовської АЕС у Росії.

Після здобуття Україною незалежності в 1991 році підприємство стає лідером енергетичного машинобудування країни, постачаючи турбіни для реконструкції ГЕС Дніпровського каскаду, Дністровської ГАЕС, що будується, та інших об’єктів. Також розпочато експорт продукції. У 1991 році «Турбоатом» (так він називається з 1983 року) виграв контракт на постачання трьох турбін потужністю по 325 МВт для ГЕС Агуамільпа в Мексиці. З початку 90-х років підприємство здійснило модернізацію Литовської (Литва), Березовської (Білорусь), Алі-Байрамлинської (Азербайджан), Назаровської та Красноярської (Росія) ГРЕС, а також ТЕС Парошень у Румунії. З 1993 року на заводі почали випускати парові турбіни нового покоління — турбоустановки К-310 для заміни агрегатів потужністю 300 МВт. Зокрема, такий агрегат було запущено на Придніпровській ТЕС в 2001 році.

Починаючи з 2000 року підприємство реалізувало безліч різних проектів і в Україні, і за кордоном. На «Турбоатомі» виготовили й поставили обладнання для ГЕС Тері (Індія), ГЕС Ель Кахон (Мексика), турбіни одиничною потужністю 240 МВт для АЕС Кайга і Раджастан (Індія). Розпочато модернізацію восьми турбін К-325-23,5 для ТЕС Аксу (Казахстан). У 2006-му завершено виробництво радіально-осьової гідромашини діаметром 7,3 м максимальною потужністю 390 МВт для Дністровської ГАЕС.

У 2007—2008 роках підписано контракти на постачання двох гідротурбін потужністю по 380 МВт для ГЕС Ла Йеска в Мексиці, також на виготовлення й поставку паротурбінної установки  К-330 потужністю 330 МВт для нового енергоблоку Новочеркаської ГРЕС у Росії. Розпочато виробництво устаткування для ГЕС Інь Пань і ГЕС Шеньсігоу в Китаї. У 2009-му введено в дослідно-промислову експлуатацію перший гідроагрегат Дністровської ГАЕС із гідротурбіною виробництва ВАТ «Турбоатом». Також відбувся паровий пуск енергоблоку на АЕС Рапп-5 в Індії з турбіною потужністю 240 МВт, виготовленою ВАТ «Турбоатом». У 2009 році підприємство удостоїлося Державної премії України в галузі науки й техніки за роботу «Створення парових турбін нового покоління потужністю 325 МВт».

— Для збереження лідируючих позицій на світовому енергомашинобудівному ринку, — каже генеральний директор ВАТ «Турбоатом» Віктор Суботін, — ми проводимо технічне переозброєння виробничих потужностей, впроваджуємо інноваційні техпроцеси, застосовуємо прогресивне устаткування й інструмент. Основними напрямами модернізації є: механообробне, ливарне й зварювальне виробництво. Технічне переозброєння підприємства проводиться за власні кошти за рахунок самоінвестування без залучення додаткових кредитів.

З 2010 року розпочата масштабна реконструкція металургійного виробництва. На ВАТ «Турбоатом» введено в експлуатацію модернізовану формувальну ділянку ливарного цеху з установкою мобільного двухрукавного високошвидкісного змішувача та іншого обладнання італійської фірми. Підприємство також здійснило пуск чотирьох термічних печей: двох газових у ливарному цеху й двох електричних у ковальському цеху. Уведено в експлуатацію комплекс устаткування для виробництва холодних твердіючих облицювальних сумішей. Підписано великі контракти на поставку конденсатора з охолоджувальними трубками з титанових сплавів для турбіни потужністю 1 млн. кВт споруджуваного енергоблоку № 3 Ростовської АЕС (Росія). Уперше буде виготовлено конденсатор з титановими трубними дошками.

У 2011-му підписано найбільший контракт на виготовлення й поставку парової турбіни потужністю 1100 МВт із конденсатором для блоку   № 4 Ростовської АЕС. Підприємство завершило роботу над великим контрактом з постачання обладнання для АЕС в Індії. «Турбоатом» також завершив участь у поставці турбін для індійських АЕС, в експлуатацію було здано останній енергоблок Кайга-4 з турбіною потужністю  240 МВт. У 2011 році «Турбоатом» очолив парад харківських підприємств і організацій на пл. Свободи в рамках святкування 20-ї річниці незалежності України й Дня Харкова. У 2012 році підписано контракти на поставку конденсаторів турбін потужністю 1000 МВт для блоку № 1 Балаковської АЕС, блоку № 1 Калінінської АЕС і двох конденсаторів для турбоустановок потужністю по 500 МВт на блоку № 5 Нововоронезької АЕС у Росії. В 2012 році відбувся пуск першої турбіни на ГЕС Ла Йеска (Мексика). Уведено в експлуатацію модернізовану гідротурбіну на Новосибірській ГЕС. Завершено виробництво конденсаторів для Калінінської та Балаковської АЕС (Росія).

У 2013 році підприємство підписало контракт на виготовлення й поставку унікальної паротурбінної установки з додатковим устаткуванням для дослідно-промислового енергоблоку (ДПЕБ) атомної електростанції з реактором СВБР-100 у Димитровграді (Росія). Підписано контракти на постачання шести конденсаторів турбін потужністю 1000 МВт для російських АЕС. ВАТ «Турбоатом» продовжує технічне переоснащення виробництва, модернізацію наявного обладнання й закупівлю нових верстатів.

У цехах підприємства.

Віктор Суботін нагороджує працівників з нагоди ювілею підприємства.

 

 

Харків.

Фото прес-служби підприємства.