Тривають переговори щодо врегулювання політичної кризи

Участь у переговорах беруть. секретар Ради національної безпеки та оборони, керівник робочої групи Андрій Клюєв, радник Президента України Андрій Портнов, міністр юстиції Олена Лукаш, керівник фракції Політичної партії «УДАР» Віталій Кличко, керівник фракції «ВО «Батьківщина» Арсеній Яценюк, керівник фракції «ВО «Свобода» Олег Тягнибок. 

Під час першого тригодинного раунду перемовин глави держави з опозицією досягти компромісу не вдалося. Лідери опозиції оприлюднили свої незмінні політичні вимоги і дали владі добу на роздуми. Натомість з боку провладних депутатів лунали інші думки: що не опозиція висунула ультиматум Президенту, а Віктор Янукович «дав останній шанс» відступитися від протиправних дій.

Прикметно, що на переговори з Президентом лідерів опозиції благословив Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Вітаючи його із 85-річчям, Арсеній Яценюк і Олег Тягнибок попросили у Патріарха благословення заради того, щоб уникнути кровопролиття й жертв. Філарет закликав опозиціонерів вести переговори «не в ім’я особисто себе», а заради України.

Перед початком перемовин із опозицією Президент України Віктор Янукович провів телефонну розмову з президентом Європейської комісії Жозе Мануелем Баррозу. За повідомленням прес-служби глави держави, сторони обговорили питання врегулювання політичного конфлікту в Україні. Глава держави запевнив співрозмовника у відсутності жодних розбіжностей у поглядах щодо мирного врегулювання ситуації і повідомив, що найближчими днями в Україні відбудеться позачергова сесія парламенту, де будуть розглянуті всі питання, порушені під час переговорів з мирного врегулювання конфлікту.

А Прем’єр-міністр України Микола Азаров під час зустрічі з секретарем Ради Європи Турбйорном Ягландом у Давосі заявив, що він готовий обговорити з експертами Ради Європи та Венеціанської комісії зміст законів, прийнятих 16 січня, та внести поправки до них, повідомила прес-служба Кабінету Міністрів. Т. Ягланд підтримав пропозицію М. Азарова провести правову експертизу та обговорення з українською стороною прийнятих законів, а також закликав негайно зупинити насильство в Україні.

Перший заступник голови фракції Партії регіонів у Верховній Раді Михайло Чечетов в коментарі «Голосу України» наголосив, що переговори між владою та опозицією проводити можна та необхідно. «Іншого виходу, аніж переговори, нема, — сказав М. Чечетов. — Для цього потрібно, щоб усі, хто цю кашу заварив, хто розпалив пожежу, підійшли з позиції держави і народу, а не з позицій вузькопартійних, корпоративних. За столом переговорів не повинно бути переможців та переможених». При цьому парламентарій наголосив, що компроміс «має бути не на користь якоїсь сторони, а на користь народу і держави».

У свою чергу Компартія України, хоча вона й не бере участі в антикризовій робочій групі та в переговорах із Президентом, запропонувала власне бачення врегулювання політичної кризи. «Ми вимагаємо від влади і лідерів Майдану негайно прибрати з вулиць Києва звезених з усієї країни бойовиків і кримінал, припинити силові дії, забезпечити невтручання у внутрішні справи України іноземних держав та їх представників і сісти за стіл переговорів», — йдеться у заяві лідера КПУ Петра Симоненка, розміщеному на офіційному сайті партії. На думку комуністів, всілякі спроби створення паралельних неконституційних структур влади — як то «Народна Рада», «тимчасовий президент» і тому подібних — тільки підсилять протистояння і створять реальну загрозу переростання конфлікту в громадянську війну та призведуть до розколу країни. Компартія вважає за необхідне: оголосити Всеукраїнський референдум з питання визначення зовнішньоекономічного курсу інтеграції України; провести політичну реформу, ліквідувати інститут Президента і, встановивши парламентську республіку, значно розширити права територіальних громад; прийняти нове виборче законодавство і повернути пропорційну систему виборів народних депутатів України; заснувати незалежний громадянський орган — «Народний контроль», наділивши його найширшими повноваженнями; а також провести судову реформу та запровадити інститут виборності суддів.

P.S. Учора зустріч Президента з лідерами опозиційних фракцій декілька разів переносилася. Коли верстався номер, стало відомо, що зустріч призначено на 17.30.