Біля пам’ятника Володимиру Винниченку, що на території Кіровоградського державного педагогічного університету його імені, в День Соборності та Свободи відбувся подвійний мітинг. В урочистостях узяли участь і представники влади, і представники опозиційних сил. Та якщо перші обмежилися виступами та покладанням квітів, то другі тримали в руках плакати з надписами, які засуджують дії міліції, арешти студентів і журналістів, демонстрували фотографії подій із Майдану та боєприпаси, які застосовує «Беркут» проти учасників протестів, і вимагали скасувати закон «Олійника-Колесніченка».

Згодом кількасот громадських активістів та представників політичних організацій продовжили акцію, присвячену Дню Соборності, символічно об’єднавши два береги Інгулу на центральному мосту Кіровограда. Потім, розгорнувши тридцятиметровий національний прапор України, вони пройшли вулицею Великою Перспективною до пам’ятника Тарасові Шевченку. Кіровоградці співали гімн України, скандували гасла «Слава Україні!», «Героям Слава!». Попереду ходи несли портрет загиблого зранку в Києві Сергія Нігояна, а біля пам’ятника Шевченку мітинг розпочався з хвилини мовчання за вбитими 20—22 січня в Києві.

В Олександрії на мітингу з нагоди Дня Соборності міський голова Степан Цапюк заявив, що готовий віддати одну з ключових посад в міськвиконкомі — начальника управління ЖКГ — представнику опозиції. Так сталося після того, як місцеві журналісти запитали градоначальника, чи доцільно говорити про єднання, якщо в міській виконавчій владі немає жодного представника опозиції.

— Сьогодні, якщо прийде людина зі «Свободи», «УДАРу» чи «Батьківщини» і скаже: візьміть мене начальником управління ЖКХ, я з великим задоволенням візьму цю людину, — заявив міський голова.

Не залишилися осторонь і кіровоградські журналісти. Вони знову прийшли до управління МВС з протестом проти дій, що вчиняються в Києві стосовно учасників Майдану та журналістів. Вони також хвилиною мовчання вшанували пам’ять Сергія Нігояна, який загинув від вогнепальних поранень, та озвучили текст звернення до начальника управління міліції із закликом відкликати кіровоградських бійців із Києва.

 

Кіровоградська область.

На знімку: урочиста хода злуки.

Фото Валерія ЛЕБІДЯ.