Учора близько двох тисяч людей увійшли до приміщення Львівської облдержадміністрації, щоб зустрітися з керівником регіону. А згодом проголосили, що беруть владу у свої руки та створюють виконавчий комітет обласної ради.

Учасники протесту заповнили весь другий поверх на вулиці Винниченка, де розташовується облдержадміністрація. Вони заходили до кабінетів, розмовляли з працівниками, інша частина розмістилася на сходах і в коридорі.

Щойно з’явився голова ОДА Олег Сало, від нього зажадали написати заяву про відставку. Працівники облдержадміністрації в розмові з «Голосом України» підтвердили, що очільник області під тиском написав таку заяву на ім’я Президента України. Її факсиміле вже опублікувала львівська преса.

Після чого учасники протесту утворили живий коридор та випустили О. Сала з приміщення, а заяву поспішили зареєструвати в канцелярії.

Члени ініціативної групи, в якій були депутати обласної та міської рад, оголосили про створення Народної ради. Вони пояснили, що згідно зі статтею 5 Конституції України владу перебирають депутати Львівської обласної ради. Вони залишатимуться у приміщенні доти, поки в Києві не задовольнять заяву про відставку О. Сала.

Узяти коментар у голови обласної ради Петра Колодія нам не вдалося, бо він терміново пішов у відпустку.

В. о. голови облради Валерій П’ятак «Голосу України» заявив, що люди поводилися толерантно, не було жодних конфліктів. Вони вперше зайшли до цього приміщення і подивилися, де і в яких умовах працює влада.

А от Олег Сало, вийшовши з приміщення ОДА, підтвердив, що справді написав заяву під тиском, та сказав, що залишається вірним Президентові.

Богдан КУШНІР.

Львів.

Фото Євгенія КРАВСА.