Фракція «Батьківщина» ініціюватиме збори сільських і селищних голів та очільників районних міст для напрацювання пропозицій щодо змін до державного бюджету та Бюджетного кодексу, які мають ураховувати інтереси місцевих громад. 

Про це під час брифінгу заявив представник «Батьківщини» Вадим Івченко.

За словами народного депутата, держбюджет на 2015 рік не враховує інтереси сільських та селищних рад і міст районного значення. «Їх зробили фактично зайвою ланкою: всі податки, які збираються на території, піднялись нагору. Сьогодні районні ради розпоряджаються, коли і на який дитячий садок чи будинок культури дати гроші. Тобто вони перебрали на себе повноваження органів місцевого самоврядування», — зазначив парламентарій і додав, що наполягатиме на ухваленні парламентом позитивних рішень у контексті децентралізації.

Він також повідомив, що отримує чимало звернень від членів Асоціації сільських та селищних рад стосовно необхідності термінового внесення змін до бюджету.

Окрім того, В. Івченко закликав Президента звернути більше уваги на ситуацію з кадрами на місцях, де на керівні посади продовжують призначати колишніх регіоналів та комуністів.

А за словами ще одного представника «Батьківщини», народного депутата Сергія Євтушка, основні запитання стосовно держбюджету надходять від сільських голів та керівників територіальних громад малих міст, оскільки вони не отримали відповіді на те, чи передбачено належне фінансування на дошкільну освіту, в який спосіб здійснюватиметься харчування в навчальних закладах тощо. Також багато питань постає щодо закладів культури, які перебувають у комунальній власності територіальної громади села чи міста, а здійснення фінансування передбачається з районних рад.