Обсяг промислового виробництва на Донеччині за підсумками 11 місяців минулого року зменшився на 30 відсотків. Про це повідомив під час колегії обласної державної адміністрації голова ОДА Олександр Кіхтенко.

Скорочення обсягів зафіксовано за всіма основними видами промислової діяльності. Найбільше втрат зазнали хімічна галузь, де виробництво впало на 47 відсотків, машинобудування (мінус 40 відсотків), виробництво гумових і пластмасових виробів (мінус 36). Видобуток вугілля зменшився на 34 відсотки, виробництво коксу — на 30, металу — на 27 відсотків.
Водночас обсяг виробленої і розподіленої електроенергії скоротився на 17 відсотків. Тобто промисловість протягом року стала більш енерговитратною. Не працюють повністю або частково провідні підприємства регіону: «Стирол», «Азовмаш», «Донецькгірмаш», «Горлівський машинобудівник», Новогорлівський та Ясинуватський машинобудівні заводи, Донецький електрометалургійний завод. Наслідки бойових дій на території області зачепили і підприємства харчової галузі — наприклад, зупинено через руйнування «Каргілл» у Донецьку та «Лактіс» у Мар’їнці.
А от аграрії регіону не лише не знизили обсягів виробництва, а й збільшили їх за підсумками 11 місяців 2014 року на 2,2 відсотка, порівняно з аналогічним періодом попереднього року. Область зібрала 2,4 мільйона тонн зернових і зернобобових культур — на 6,5 відсотка більше, ніж у 2013-му. А також 733 тисячі тонн соняшнику, що на рівні попереднього року. 
Найбільших втрат за час бойових дій в області зазнала інфраструктура. Обсяг руйнувань автомобільних шляхів загального користування на територіях, підконтрольних українській владі, перевищує 480 кілометрів, а загальна сума збитків становить 1 мільярд 177 мільйонів гривень. Зруйновано 13 мостів і шляхопроводів.
Із понад 2100 пошкоджених газопроводів критично постраждало 400. Загалом вдалося відновити 89 відсотків таких газопроводів, блакитне паливо знову отримали приблизно 200 тисяч абонентів області. Електропостачання з початку бойових дій повернули майже мільйону мешканців.
Війна внесла свої корективи і в роботу чиновників. Підрозділи обласної держадміністрації, органів державної влади на місцях та правоохоронних органів розподілилися між трьома містами: Краматорськом, Маріуполем і Слов’янськом. За словами очільника області, 1056 штатних одиниць апарату та структурних підрозділів ОДА фактично заповнено на 35—40 відсотків. Решта чиновників звільнилися з різних причин, але насамперед через відсутність житла на новому місці. Крім того, після набуття чинності Законом «Про очищення влади» звільнено з посад 13 із 17 голів райдержадміністрацій. «Для забезпечення місцем проживання і повноцінними робочими місцями співробітників необхідно залучення великих коштів, яких в області, на жаль, немає», — поскаржився Олександр Кіхтенко.
 
Донецька область.