Фото з сайту «Музейний простір Волині».

Сформована вона на основі оригінальних документів, світлин, плакатів, книг, рукописних матеріалів із фондів музею, починаючи з початку XVIІІ століття та закінчуючи сьогоденням.

Увагу відвідувачів насамперед привернуть фотокопії сторінок «Пактів і Конституції...» гетьмана Пилипа Орлика (1710 р.), проекти Конституцій УНР (1917-1920 рр.), фотографії тих українських діячів ХХ століття, які були причетні до створення сучасного Основного Закону нашої країни, тощо.

Унікальними є матеріали, передані до музею колишніми народними депутатами України Андрієм Бондарчуком і Миколою Жулинським. Серед них, зокрема, чотири, нині вже доволі раритетні, оригінальні проекти Конституцій України 1992-1996 років та експресивні примітки (своєрідна літописна стенографія) Миколи Жулинського на аркушах з окремими статтями проекту Основного Закону, зроблені ним під час обговорення і голосування за нього в ніч з 27 на 28 червня 1996 року.

Окремим розділом представлені й саморобні плакати, виготовлені у різні роки (в тому числі й під час Революції Гідності), борцями за дотримання демократичних норм у нашій країні, з витягами із Конституції України та закликами щодо дотримання прав людини.

Виставка «Конституція України: з історії боротьби за правову державу» триватиме до кінця серпня.

Волинська область.