Фото Марини ЖИВОТКОВОЇ.
На Луганщині збереглося багато народних звичаїв і традицій. Сьогодні їх збирають, відтворюють, намагаються популяризувати та передати нащадкам.
Зокрема в селі Лантратівка, що в Троїцькій об’єднаній громаді, сім’я Кушнарьових зберегла рецепт виготовлення весільної різки (деревце). Це досить цікавий обряд. Як розповіла Любов Кушнарьова, майстерності у виготовленні цього головного атрибута весілля її навчила рідна бабуся Надія Григорівна Костенко, яка жила у селі Бабичеве. Вона вважала, що гілку для весільної різки треба брати тільки із вишні, бо це дерево добре пахне, коли розігріється у печі, і передає свій неповторний аромат тісту. Крім того, цвіт вишні ототожнюється з весною, новими сподіваннями та коханням.
— Загалом на виготовлення різок я витрачаю понад шість годин, — розповідає пані Любов. — Перші дві години тісто підходить, потім ще години з чотири його треба випікати. Коли охолоне, різку слід прикрасити. Ця робота особливо надихає. Інколи до двох годин витрачаю на те, щоб красиво прив’язати стрічки, розвішати цукерки, бублики та інші смаколики.
Коли в сім’ї Кушнарьових видавали заміж старшу доньку Тетяну, то різки випікали за всіма правилами. Потім їх роздавали гостям, і цей стародавній обряд зробив весілля якимось особливим, автентичним і пам’ятним не лише для самих молодят, а й усього села. Найбільше це сподобалось старожилам та малечі. Перші були вдячні Кушнарьовим за збереження старих традицій, а другі — за дивовижний смаколик, яким довелося поласувати у незвичайний спосіб.
До речі, на святі Трійці, що відбувалося в центральному парку селища, жінки-активістки відтворили обряд випікання весільної різки (на знімку) за рецептом сім’ї Кушнарьових і навіть встановили своєрідний рекорд. Майстрині випекли найвищу в Троїцькій об’єднаній громаді весільну різку, висота якої становила 1,3 метра! При цьому була дуже смачною і... пахла вишнею. «Так і повинно бути, бо ми все робили за стародавніми правилами і з любов’ю, — розповідає учасниця обряду Галина Петренко. — Тісто вдалося добре, випікалося рівно, не потріскалося, зарум’янилося».
І це важливо, бо за народними прикметами, якщо тісто при випіканні відпадає від гілки чи тріскається, а сама гілка «кривиться», то і подружнє життя молодих таким же буде — і тріскатиметься, і кривитиметься... А якщо все добре буде з тістом та випічкою, то й життя у подружжя буде хорошим.
На підтвердження рекорду подружжю Любові та Миколі Кушнарьовим вручена подяка від відділу культури Троїцької ОТГ. За те, що зберегли традиції нематеріальної культури свого села, свого роду, за те, що передають їх нащадкам.
Луганська область.