Депутат Одеської обласної ради Микола Скорик, якого указом Президента було призначено головою Одеської обласної державної адміністрації, добре відомий жителям області. Свого часу він очолював обласну раду, має досвід депутатської роботи. Серед пріоритетів його діяльності — забезпечення житлом і першим робочим місцем дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

В Одеській області з розв’язання цієї проблеми накопичено чималий досвід. Про нього Микола Скорик розповів у своєму виступі на нещодавній нараді в Кабінеті Міністрів, присвяченій цій проблемі. Під час свого виступу він зазначив, що на виконання указу Президента «Про питання із забезпечення реалізації прав дітей в Україні», в Одеському регіоні було затверджено регіональну програму забезпечення житлом дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування на 2013—2015 роки. Ця програма узгоджує шляхи забезпечення дітей житлом на праві власності та соціальними гуртожитками після завершення терміну їхнього перебування в родинах опікунів, піклувальників, прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу, а також після закінчення навчальних закладів. Він підкреслив, що відповідні програми також ухвалили в 26 районах і 7 містах обласного значення Одеської області.

Микола Скорик відзначив, що згідно із програмою протягом 2013—2015 років планується забезпечити житлом 1489 дітей-сиріт.

— Про результативність програми можна казати вже сьогодні. Так, за час її дії в Одеській області вперше за роки незалежності житло на праві власності придбано 37 особам із числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, — повідомив Микола Скорик.

За його словами, протягом 2013 року придбано житло для 30 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, на суму 2 млн. 418,4 тис. грн. у містах Теплодар і Южне, а також у населених пунктах багатьох районів Одеської області. Крім того, сім осіб зазначеної категорії одержали житло за кошти місцевих бюджетів. Житлом з фонду соціального призначення забезпечено 269 дітей-сиріт, що становить 100 відсотків у рамках програми на 2013 рік. Водночас голова облдержадміністрації зазначив, що за рамками програми службами у справах дітей області разом з опікунами придбано житло 35 особам.

Водночас планується будівництво і реконструкція соціальних гуртожитків на території міста Ізмаїл (20 місць), Миколаївського (35 місць), Білгород-Дністровського (20 місць), Овідіопольського (34 місця), Тарутинського (60 місць) районів. У рамках програми в 2014 році планується також забезпечити 476 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, житлом, 226 дітей-сиріт соціальними гуртожитками. Чотири такі гуртожитки вже функціонують на території Тарутинського району й міст Одеса, Котовськ, Білгород-Дністровський.

Крім того, голова ОДА відзначив, що в Одеській області постійно проводиться робота із забезпечення першим робочим місцем дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, і осіб з їхнього числа. Так, станом на 

1 січня 2014 року, усі діти із цієї категорії й особи, прирівняні до них, що звернулися по допомогу в працевлаштуванні, а їх у регіоні було 27 осіб, забезпечені першим робочим місцем.

 

Одеса.

Дослівно

Голова Одеської обласної державної адміністрації Микола Скорик: «Завдяки дії програми, в Одеському регіоні 72 дитини-сироти вже забезпечено житлом. На 2014 рік передбачено збільшення фінансування програми майже в чотири рази. Планується придбання житла для дітей зазначеної категорії за кошти обласного бюджету на суму 13 млн. 806,5 тис. грн. З них 5 млн. грн. — на забезпечення житлом для постійного проживання, 8 млн. 806,5 тис. грн. — на реконструкцію п’яти соціальних гуртожитків, що дасть змогу забезпечити 169 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, житлом з фонду соціального призначення».