Колишні правоохоронці в пошуках справедливості
Держава подбала про соціальний захист пенсіонерів, гарантувавши їм право на регулярний перерахунок пенсій у разі зростання заробітної плати відповідних категорій працюючих. Зокрема, законодавством передбачено, що таке право настає і для пенсіонерів органів внутрішніх справ (ОВС), коли збільшується зарплатня у правоохоронців, які працюють на відповідних посадах (Закон України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». Розділ VІІІ «Порядок перерахування пенсій», ст. 63 «Перерахунок раніше призначених пенсій»: «Усі призначені за цим Законом пенсії підлягають перерахунку у зв’язку зі зміною розміру хоча б одного з видів грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом, або у зв’язку із введенням для зазначених категорій осіб нових щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавок, доплат, підвищень) та премій у розмірах, встановлених законодавством»).
Відповідною постановою Кабінету Міністрів України затверджено Порядок проведення перерахунку пенсій, призначених відповідно до закону. Нібито сформульовано все досить чітко й зрозуміло. Якщо працівникам органів внутрішніх справ призначається якась нова надбавка, то вона має з’явитися і в пенсіонерів, з урахуванням підрозділу та відповідної посади, з якої той пішов на пенсію.
Принаймні так думали колишні міліціонери Кіровоградщини, коли в 2008 році почули добру звістку про те, що працівникам підрозділів ОВС призначили нову надбавку. От-от вони мали почати отримувати дещо вищі пенсії. Логіка проста — що більше надбавок та що більший їхній розмір, то більша зарплата, а відтак — пенсія. Але... Не так сталося, як гадалося.
На дворі 2014 рік, а в обрахунку пенсії колишнім кіровоградським правоохоронцям так ніхто нововведену надбавку й не врахував. «Бути такого не може», — скажете ви. Адже ми живемо в правовій державі. Тим паче, щоб для міліціонерів, та й не перерахували?! Та з’ясовується, у нас можливо все.
Зрозуміло, що власноруч працівники ОВС до пенсійних органів відомості про свої доходи не носять. Законом передбачено, що на кожного пенсіонера спеціалістами фінансово-економічних підрозділів УМВС складається індивідуальна довідка про рівень його грошового забезпечення із урахуванням чергових змін в оплаті праці й передається до територіального органу Пенсійного фонду. За таким самим принципом відбуваються і нарахування пенсії, і її подальші перерахунки.
Цей нюанс пояснює, переконані пенсіонери ОВС Кіровоградщини, чому аж чотири роки вони не знали, що в їхніх довідках принаймні одна надбавка відсутня. Йдеться про нову надбавку «за оперативно-розшукову, розвідувальну та контррозвідувальну діяльність та інформаційно-аналітичне забезпечення органів державної влади і оперативно-службову діяльність». Запроваджена 2008 року для працівників підрозділів ОВС вона мала б позначитися не лише на зарплатах працюючих правоохоронців, а й на пенсіях їхніх колишніх колег. Тим паче, що механізм взаємодії між пенсійними органами та фінансово-економічним підрозділом УМВС законодавцем визначено. Проте на Кіровоградщині система чомусь дала збій.
Сотні пенсіонерів, які формально набули права на перерахунок пенсії, ще кілька років отримували її без урахування зазначеної надбавки. А коли виникли сумніви щодо правильності пенсійних нарахувань і вони затребували свої довідки в УМВС, згаданої надбавки там чомусь не виявили. Отже, й у 2008 році до пенсійних органів потрапили не відкориговані належним чином довідки.
Може, пенсіонери не мали права на врахування нововведеної надбавки. Але... Читай постанову, зазначену вище. В державі було введено нову надбавку для працівників низки підрозділів ОВС, отже, змінився один із видів грошового забезпечення. Тож мали б змінитися і відомості в пенсійних довідках. З посиланням на лист Міністерства внутрішніх справ, 
надбавка призначається у середніх розмірах, що фактично виплачені за місяць, у якому виникло право на перерахунок пенсії за відповідною посадою (посадами) в тому державному органі, звідки особа звільнилася на пенсію. 
Пенсіонери звертають увагу на те, що в документі йдеться про державний орган, тобто — МВС, а не його територіальний підрозділ — управління МВС. Отже, для перерахунку пенсії має значення середній розмір надбавки, виплачений по державі, а не в кожній окремій області.
Надбавка «не положена»
На прикладі Миколи Гончара, який звернувся по допомогу до редакції (він  вийшов на пенсію з органів внутрішніх справ десять років тому, відслуживши 23 роки), бачимо зовсім інше. У письмовому роз’ясненні Департаменту фінансового забезпечення та бухгалтерського обліку Міністерства внутрішніх справ зазначено, що згадана надбавка, зокрема, нараховується особам, які проходили службу в підрозділах громадської безпеки. Саме там працював згаданий пенсіонер на посаді старшого інспектора з особливих доручень. А в додатку до міністерського роз’яснення навіть вказано розмір додаткового грошового забезпечення для таких працівників — вісімнадцять відсотків. Тож Микола Гончар, як ніхто інший, розраховував отримувати надалі пенсію з урахуванням такої надбавки. Але в особистій довідці про грошове забезпечення для нарахування (перерахунку) пенсії, виданій в 2008 році, відомостей про таку надбавку не знайшов. За словами пенсіонера, фінансисти пояснили, що, виставляли нульові надбавки «за усною вказівкою згори» та зважаючи на посилання на те, що «в нашій області таку надбавку не виплачували нікому з працюючих, тому й пенсіонерам вона не передбачена». Можливо, й не виплачували. Але ж закони та інші нормативні документи написані не для окремої області, тим паче — не за умови виключення із законодавчого поля однієї з областей, в даному випадку — Кіровоградської. Розмір надбавки працюючим міліціонерам на місцевому рівні корегуватися може. Керівництво регіонального рівня такі повноваження має. Але воно не має повноважень скасувати перерахунок пенсії, передбачений відповідними законами, постановами Кабміну та іншими нормативними документами. Законом передбачено, що при перерахунку пенсії враховується надбавка, призначена в розмірах, які були фактично виплачені в державі (а не окремо — в Кіровоградській області) в тому місяці, в якому пенсіонери набули право на такий перерахунок. То чому ж у довідці Миколи Гончара, і, як з’ясувалося пізніше, в довідках ще сотень кіровоградських пенсіонерів від ОВС замість встановленої на рівні держави надбавки — нулі?
Як розповідають пенсіонери, звернення з таким запитанням до пенсійних органів результатів не дало. Фахівців Пенсійного фонду зрозуміти можна — за встановленою процедурою в обрахунках кожної персональної пенсії вони спираються на дані з довідок, наданих фінансовим підрозділ УМВС.
Заради експерименту кіровоградські пенсіонери-правоохоронці попросили зробити письмові запити до фінвідділів УМВС та затребувати довідки про грошове забезпечення за січень 2008 року своїх колег з інших областей. Для звіряння взяли до уваги довідки колег з аналогічних підрозділів та посад. Результат кіровоградців вразив — в інших регіонах всі надбавки враховано, а пенсії відповідно перераховано.
Далі були звернення до правління ОВС. Відповідь — «не положено». Але декілька сотень пенсіонерів не могли второпати — чому? На той момент кількість тих, хто розібрався у законодавчих документах і кинувся шукати надбавку, стрімко зросла. Скільки всього пенсіонерів недоотримали надбавку протягом зазначених років, сказати важко. Варто лише зазначити, що з рік тому, поетапно, та все ж було прийнято рішення про видачу нових довідок. Виявилося, що, коли кількість тих, хто зацікавився розмірами власної пенсії, стала стрімко зростати, в УМВС було створено комісію з розгляду питань, пов’язаних зі встановленням посадових окладів та вирішенням спірних питань щодо визначення грошового забезпечення при перерахунку пенсій. Результатом роботи комісії став поіменний список тих, кому мають надати довідки належного виду для перерахунку пенсії.
Нарешті довідки з зазначеною в них належним чином надбавкою за ОРД після кількох років митарств з’явилися на світ і в... квітні 2013 року таки надійшли до Пенсійного фонду. Здавалося б, можна заспокоїтися, але... Де ж гроші?
Пенсіонери знайшли постанову пленуму Верховного Суду «Про окремі питання застосування судами Закону «Про пенсійне забезпечення», в якій, зокрема, зазначається, що в разі, коли невиплата пенсії відбулася з вини органу, який призначає чи виплачує її, гроші мають бути повернуті в повному обсязі за весь період. Їх опоненти — закон про те, що повернути доплату за надбавку можна лише за попередній (минулий) рік. Точніше — за попередні 12 місяців. Яка з версій переважить, наразі незрозуміло. Але ж кожна з них підтверджує: якщо пенсіонери незаконно матеріально постраждали, помилку треба виправити й постраждалим — або за постановою Верховного Суду, або за відповідним законом — повернути належне. Чи за кілька втрачених років, чи, принаймні, за 12 попередніх місяців. Мають — погоджуються і в МВС, і в Пенсійному фонді. «То де ж гроші?» — знову запитують пенсіонери та все ще сподіваються на вирішення конфлікту, так би мовити, в правовому полі. Адже ж, на їхню думку, не може залишитися без належної уваги та вирішення їхнє законне колективне звернення до Міністерства внутрішніх справ України (а також — через свою ветеранську раду — до Президента України В. Януковича, Генерального прокурора В. Пшонки, голови Комітету Верховної Ради України В. Литвина, міністра соціальної політики Н. Королевської). Поки що, крім виправлених довідок, жодних результатів.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.