Закон № 721-VІІ, який передбачає надання абонентам мобільного зв’язку SІM-карт на підставі договору, призведе до підвищення вартості послуг. Про це заявив заступник голови координаційної ради з питань розвитку підприємництва при Дніпропетровській облдержадміністрації Михайло Крапивко.

За його даними, сьогодні в кожного українця на руках по 2—3 SІM-карти, і переважна більшість наших співгромадян — абоненти передплаченого зв’язку.
— З набранням чинності нового закону передплаченого зв’язку не стане, — зазначив Михайло Крапивко. — Оператори змушені будуть під загрозою відключення абонентів переводити їх на контракт. Тож абонентів стане значно менше, отже, послуги мобільного зв’язку подорожчають. Щоб змусити українців ідентифікуватися, простіше було б увести обов’язкову ідентифікацію особистості абонента при активації картки.
Експерт стверджує, що прийнятий документ розв’язує руки операторам зв’язку: у контракти будуть уписані умови монопольного керування оператором тарифними сітками — за аналогією з банківськими договорами, де вписане право банку змінювати ставку.
Водночас купівля SІM-карти без надання паспорта залишиться можливою. У цьому впевнений адвокат однієї з юридичних компаній  Артем Федорченко. Він зазначає, що держава була змушена вжити таких заходів, щоб спростити й прискорити роботу правоохоронних органів. Наприклад, дзвінки про буцімто замінування здійснюються з неідентифікованих мобільних номерів.
— Але ніхто не скасовував тіньовий ринок. У Росії, де такий закон було прийнято в 2005 році, SІM-карти без надання паспорта можна вільно придбати в Інтернеті. В Україні теж така можливість залишиться, — заявив юрист.
 
Дніпропетровська область.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.
 
Коментар юриста «Голосу України»
Для придбання SІM-карти паспорт не потрібен
Не можна погодитися з висновками пана Крапивка про те, що оператори будуть вимушені всіх абонентів, які користуються так званими ідентифікаційними телекомунікаційними картками, переводити на контракт.
По-перше, існує правило, за яким закон зворотної сили не має, окрім випадків пом’якшення відповідальності за правопорушення. Тож з моменту набрання чинності відповідного закону всі придбані до цього часу телекомунікаційні картки (sіm, usіm, r-uіm тощо) мають обслуговуватися операторами телекомунікаційних послуг так, як і обслуговувалися раніше. Жодного письмового договору на це не потрібно.
По-друге, в прийнятому законі немає вимоги щодо ідентифікації людини під час купівлі телекомунікаційної картки. Вважаю, що вимога від продавця такої картки надати паспорт або інший документ, який посвідчує особу, є незаконною.
Законом № 721-VІІ визначено, що «надання телекомунікаційних послуг з використанням ідентифікаційних телекомунікаційних карток здійснюється на підставі договору, укладеного між оператором телекомунікацій і споживачем телекомунікаційних послуг, у порядку, встановленому законодавством». Як бачимо, в цьому формулюванні немає прямої вимоги про необхідність ідентифікації особи, яка купує картку, також немає вимоги про укладення договору саме у формі окремого письмового документа, під час якого ідентифікація покупця є обов’язковою. Натомість є вимога укладення договору «у порядку, встановленому законодавством». Це означає, що керуватися треба, зокрема, Цивільним кодексом України (ЦКУ), стаття 205 якого встановнює, що правочин може вчинятися усно або в письмовій формі.
Сторони мають право обирати форму правочину, якщо інше не встановлено законом. Тобто договір укладається у будь-якій формі, якщо вимоги щодо його форми не встановлені законом. У нашому випадку такі вимоги відсутні. Стаття 208 ЦКУ визначає, коли правочини мають вчинятися у письмовій формі. Зокрема, до них належать усі правочини між фізичною та юридичною особою, якщо вони повністю не виконуються сторонами у момент їх вчинення і не потребують нотаріального посвідчення або державної реєстрації. Придбання телекомунікаційної картки здійснюється у момент її оплати і не потребує нотаріального посвідчення або державної реєстрації. Таким чином, придбання картки може здійснюватися в усній формі, яка не передбачає ідентифікації особи. Це так само, як, наприклад, без паспорта купувати в магазині хліб чи молоко.
Сергій ДЕМСЬКИЙ.