Усі російські ЗМІ до останньої газетки на всі лади паплюжать українську владу, стверджуючи, що в країні нібито геть-чисто відсутня свобода. Цьому хору, а швидше, виттю вовчої зграї, у міру своїх сил підспівують у своїх ЗМІ ватажки само-проголошеної «ДНР». Слухаючи їх, можна подумати, що тут цілковитий розгул свободи.

Однак довірливі мешканці квазіреспубліки днями вкотре вже переконалися, що свобода тут і поряд не проходила. Представники демократичної громадськості Донецька хотіли 27 липня нинішнього року провести в місті мітинг під гаслом «Путін, визнай вибір Донбасу!». Ватажки «ДНР» сполохалися і «зачесали ріпу»: як же так, без їхнього наказу буде якийсь мітинг?! Як би чого не вийшло...

Що робити? Просто заборонити буде некрасиво, люди подумають, що тут немає свободи. Думали-гадали й вирішили: зайняти головну площу Донецька, де намічався мітинг, під інший захід — організувати в той само час «навчання» добровільних народних дружин.

Доволі відомий виверт! Начебто і мітинг ніхто не забороняє, а до того ж ДНД — теж представники народу, от і нехай показують свою виучку. І на майбутнє згодиться: а раптом інакомислячі громадяни надумають протестувати проти влади «ДНР» або, не дай боже, проти інтеграції Донбасу в Росію, про яку мріють Пушилін і компанія. Щоб зміцнити свою владу, він нещодавно прийняв рішення про встановлення Дня конституції «ДНР» 14 травня (мало їм, що 11 травня вже є одне свято). Це стримуватиме незадоволених — проти конституції не всякий піде. А коли що, тоді навички дружинників і придадуться для розгону протестувальників. Так би мовити, подвійна користь.

Тільки от чи врятують такі виверти, заборони й новороблені свята? Адже з кожним днем у Донбасі стає дедалі більше тих, хто розуміє, що Путін і його місцеві поплічники штовхають регіон у глухий кут, який в остаточному підсумку обернеться соціально-економічною катастрофою. Адже не можна ж вічно дурити людей — скільки мотузочці не витися, а кінець буде.

Донецьк.

Мал. Віктора СТАРОВА.