21 липня 2019 року. Київ. Позачергові парламентські вибори, виборча дільниця № 800588 одномандатного виборчого округу № 221.

Виборчі перегони добігають до фінішу: вчора Центральна виборча комісія продовжила прийняття та оголошення уточнених протоколів окружних виборчих комісій про підсумки голосування на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року і називати імена новообраних депутатів. Центрвиборчком уже визнав обраними 84 народних обранців. Остаточні офіційні результати дочасних парламентських виборів мають оголосити до 5 серпня.

Портрети електоральних симпатій

Допоки у Центрвиборчкомі кипить завершальна робота, соціологи, котрі в день голосування проводили екзитполи (опитування) на виході з виборчих дільниць, вже змалювали «портрети» електоральних симпатій. Так, за даними «Національного екзитполу’2019 — парламентські вибори», за лідера парламентських перегонів «Слугу народу» найбільше проголосували в Центральному регіоні (45,5%) та Південному (50,2%). У Західному регіоні партія «Слуга народу» набрала 39,4%, на другому місці — партія «Голос» (14,1%), далі — партія «Європейська солідарність» (12,7%) та «Батьківщина» (9,9%). На сході лідером теж є партія «Слуга народу» (37,6%), але до неї тісно підходить «Опозиційна платформа — За життя» (30,3%). А от решта три партії, що пройшли до Верховної Ради, у Східному регіоні прохідний бар’єр не долають: «Європейська солідарність» — 4,4%, «Батьківщина» — 3,1%, «Голос» — 2,0%.
Найбільший відсоток сільського електорату наявний в електоратах Радикальної партії Олега Ляшка (62%) та «Батьківщини» (42%).

Якщо проаналізувати за статтю і віком, то за беззаперечного лідера парламентських перегонів — «Слугу народу» — проголосували більше жінок (понад 46%), аніж чоловіків (понад 41%). Чоловіки переважають серед виборців Партії Шарія (57%), «Громадянської позиції» (56%), «Свободи» (56%). А жінок більше в електоратах «Опозиційного блоку» (61%), партії «Українська стратегія» (58%).

За «Слугу народу» найбільше віддали голоси молоді люди віком 18—29 років (58,8%). У цій наймолодшій віковій групі «прохідний відсоток» також отримали партія «Голос» (9,4%), «Європейська солідарність» (7,0%). Виборці віком 40—49 років також найбільше підтримали «Слугу народу» (48,4%), за нею — «Європейська солідарність» (11,2%), «Опозиційна платформа — За життя» (7,5%), «Голос» (7,2%). А ось найстарша вікова категорія виборців — старші 60 років — найбільше підтримали теж «Слугу народу», проте меншу, ніж в інших вікових групах — 32,7%, натомість значно більше, ніж в інших вікових групах, отримали партії «Опозиційна платформа — За життя» (20,1%) та «Батьківщина» (11,6%).

Партія «Слуга народу» є лідером в усіх освітніх групах, особливо — серед виборців з незакінченою вищою освітою (власне, це студенти) — 52,9%. У групі виборців з вищою освітою у партій «Слуга народу» -40,3% голосів, «Європейська солідарність» — 12,8%, «Опозиційної платформи — За життя» — 9,6%, «Голосу» — 8,8%, «Батьківщини» — 6,1%.

Останні незгоди

Надходять повідомлення і про завершення останніх судових спорів щодо виборчого процесу. Зокрема, Сьомий апеляційний адміністративний суд Вінниці відмовив у задоволенні апеляційної скарги кандидата у народні депутати України Віталія Пращука про визнання недійсним голосування на окремих виборчих дільницях в межах одномандатного виборчого округу № 15 та скасування рішення ОВК. Як повідомляє Укрінформ із посиланням на прес-службу суду, колегією суддів Сьомого апеляційного адміністративного суду апеляційну скаргу позивача залишено без задоволення, а судове рішення Вінницького окружного адміністративного суду від 27 липня 2019 року — без змін.

А у виборчому окрузі    № 50 у Покровську (Донецька область), де виграє кандидат від «Опозиційного блоку» Руслан Требушкін, 30 липня Нацполіція взяла під охорону приміщення окружної виборчої комісії до відновлення її роботи. «За рішенням окружної виборчої комісії будівлю, де знаходиться виборча документація, було передано під охорону поліцейських, — йдеться у повідомленні відділу комунікації Нацполіції у Донецькій області. — Поліція забезпечуватиме охорону до моменту відновлення роботи комісії. Наразі порушень публічної безпеки та правопорядку не допущено». Біля приміщення окружкому перебувала група людей, невдоволених результатами виборів. «За інформацією про ймовірні порушення виборчого законодавства триває досудове розслідування за ч.3 ст. 157 Кримінального кодексу України (перешкоджання здійсненню виборчого права, яке вплинуло на результати виборів)», — повідомили в Нацполіції Донеччини.

Штаб кандидата у депутати від ВО «Батьківщина» Віталія Скакуненка, який балотувався у виборчому окрузі № 38, де переміг представник «Слуги народу» Владислав Бородін, розповів про виявлений факт начебто підкупу членів дільничної виборчої комісії, подружжя. Таємне стало явним через необачність дружини, яка помилково скинула на мобільний телефон фото людей, які проголосували за чинного депутата від Блоку Петра Порошенка Вадима Нестеренка, і просила зробити «розрахунок» після 17-ї години. Потім подружжю передали в авто мічені купюри на суму 3000 гривень, начебто за обіцяну «роботу» на користь одного з кандидатів. За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 4 статті 160 Кримінального кодексу України (підкуп виборців).

Мінус шість кілограмів у вазі...

Тим часом у Трускавці на Львівщині тривають тренінги новообраних народних депутатів від партії «Слуга народу», де їх знайомлять з азами парламентської роботи та «кухні». Ось що розповіла про свій виборчий «забіг» 29-річна представниця «Слуги народу» Марія МЕЗЕНЦЕВА, підприємець, котра з 2015 року працювала у Харківській міськраді, а нині перемогла в окрузі № 168 в Харкові: «Перегони були дуже важкі. Наша кампанія тривала більш як 21 день через те, що реєстрація була досить пізня, тому що ми йшли пакетом партійним, — розповіла Мезенцева в інтерв’ю одному з телеканалів. — Нас було зареєстровано 13 кандидатів на окрузі... Свого головного конкурента я перемогла з відривом десь у 20+ відсотків. Цього я теж не очікувала. Технологія була простою. В мене були обмежені фінанси, я робила краудфандінг: люди абсолютно невідомі долучалися коштами, тому що, напевно, вірили в мою перемогу, в нашу спільну перемогу. Я казала всім, що балотувалася я не одна, а ми разом. Ми зробили це, звісно, разом. Мінус шість кілограмів у своїй вазі, трішки нервували ми, але дуже раді за результат».

У партії «Голос» на офіційному сайті розповіли про своїх трьох мажоритарників зі Львівщини, котрі потрапляють до нового парламенту від нової політичної сили. Галина ВАСИЛЬЧЕНКО, котра перемогла на 118-му окрузі, — екс-голова львівського міського осередку УГП, член економічної експертної групи УГП, має дві вищі освіти. У Львівській міській раді працювала над залученням інвестицій, співпрацею з міжнародними організаціями. Наталка ПІПА (перемогла на 115-му окрузі) — голова ГО «Кращий Сихів». Веде активну громадську діяльність, реалізувала понад 50 соціальних ініціатив. Ярослав РУЩИШИН (117-й округ) — львівський підприємець, громадський діяч та меценат. Учасник Студентського братства Львівщини та один з організаторів Революції на граніті. Співзасновник мистецького об’єднання «Дзиґа» та Львівської бізнес- школи LVBS, почесний сенатор УКУ.

Лунають і вже перші ініціативи новообраних депутатів, котрі вперше потраплять до Верховної Ради. Зокрема, № 7 у виборчому списку «Європейської солідарності» учасник АТО, медик-волонтер 24-річна Яна ЗІНКЕВИЧ в інтерв’ю «Новинарня» розповіла, що у Верховній Раді хотіла би працювати в Комітеті з охорони здоров’я, у підкомітеті військової медицини, або в комітеті з питань соціальної політики. «Чесно кажучи, мені хотілося б працювати одразу в кількох, — сказала Яна. — Бо в мене таке життя, що я і ветеран, і людина з інвалідністю, і жінка, і мама, яка сама виховує дитину...»

А 34-й номер у виборчому списку «Опозиційної платформи — За життя» Ілля КИВА в ефірі одного з телеканалів заявив, що пропонуватиме, аби начальники обласних і міських управлінь Національної поліції України щодва роки проходили оцінку роботи і ротацію, що дасть змогу уникнути зловживання посадовими повноваженнями і корупції. «Після того, як ми прийдемо в Раду, звертатимусь до голів МВС та Нацполіції з ініціативою провести ротації начальників обласних і міських управлінь, — сказав Кива. — Вони ж вростають у свої крісла, звикають до посади, обростають зв’язками і починають відчувати себе богами — звідси виростає корупція».

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.