Мал. Миколи КАПУСТИ

Пропонується розширити перелік лікарських засобів, а також внести до наборів мобільний телефон та послуги мобільного зв’язку. 

У  міністерстві розповіли, що повноваження з формування наборів продуктів харчування, наборів непродовольчих товарів та наборів послуг для основних соціальних і демографічних груп населення визначено у статті 3 Закону України «Про прожитковий мінімум», згідно з яким набір продуктів харчування формується МОЗ, набір непродовольчих товарів — Мінекономрозвитку, набір послуг — уповноваженими центральними органами виконавчої влади у сферах надання відповідних послуг.

Порядком проведення науково-громадської експертизи набору продуктів харчування, набору непродовольчих товарів і набору послуг для встановлення прожиткового мінімуму передбачено, що Мінекономрозвитку узагальнює пропозиції центральних органів виконавчої влади щодо сформованих наборів продуктів харчування, непродовольчих товарів і набору послуг для встановлення прожиткового мінімуму та надсилає їх членам експертної комісії не пізніш як за тиждень до її засідання.

А тепер — увага! «З метою забезпечення реалізації вищезазначеної норми Мінсоцполітики сформовано експертну комісію, про що поінформовано Мінекономрозвитку», — зазначається в повідомленні. От тільки дату проведення засідання експертної комісії поки що не призначено. Через те, що не отримано узагальнених пропозицій від Мінекономрозвитку. Ну, як бачимо, зі споживчим кошиком поки що не складається. Доведеться дещо зачекати... Може, з іншим пощастить?

Від вересня цього року українські пенсіонери віком понад 70 років сплачуватимуть незначну частину рахунків за житлово-комунальні послуги. Решту, за словами представника Президента в уряді Андрія Геруса, покриватиме держава.

Далі Герус починає вголос мріяти: «Можливо, вони не матимуть повністю безплатну комуналку, але більшу частину їхнього рахунку за ЖКП оплачуватиме держава». Раніше вже говорилося, що команда Президента працює над тим, аби скасувати комунальні тарифи малозабезпеченим пенсіонерам віком понад 70 років. Вони також прагнуть знизити тарифи в Україні, однак для цього потрібен уряд. Але звідки візьмуть кошти на фінансування такого сміливого проекту, не коментують. Щоправда Зеленський обмовився, буцімто МВФ і Світовий банк не проти, однак вони теж прагнуть зрозуміти, за рахунок яких коштів відбуватиметься це зниження.

Доки ми мріяли, газконтори з РГК Фірташа навіть у спекотні літні місяці примудряються домальовувати споживачам відсоток-другий нібито «на приведення газу до стандартних умов». Щось мовчить голова НКРЕКП Оксана Кривенко, що відчайдушно стала була на боротьбу з вимаганням. Цікаво, коли буде поставлено крапку в цьому свавіллі, що триває без малого рік? Коли здійснять перерахунок, людям повернуть кошти, як вирішив суд, а винуватих покарають?

Але РГК чомусь не зважають ані на штрафні санкції та заборони НКРЕКП, ані на рекомендації АМКУ.

Схоже, єдиний порятунок — в об’єднанні споживачів комунальних ресурсів і послуг під гаслом розкриття собівартості та з вимогою прозорого тарифоутворення.

Підсумовував Віктор БОНДАР.