Павло Кишкар, «Самопоміч»:

— На сьогодні є дві основні проблеми: війна і корупція. Подолати їх ми зможемо лише тоді, коли будемо чітко усвідомлювати, що маємо робити сьогодні, завтра і через рік. Наші плани викладені у державному бюджеті. Фракція політичної партії «Об’єднання «Самопоміч» наполягає на тому, щоб силові структури відзвітували перед нами, як законними представниками українського народу, що вони планують робити з коштами, які закладені у держбюджеті. Ми вимагаємо, щоб на День уряду міністр оборони, представники інших силових структур чітко відповіли, як ці кошти буде витрачено та який план мають силові структури для досягнення перемоги.

Валентин Ничипоренко, «Економічний розвиток»:

— Останній раз у цій залі ми збиралися, коли розглядали бюджет. На жаль, не всі змогли з цього приводу виступити. Безумовно, бюджет був потрібен. Не збираюся нині критикувати те, як він приймався. Не розповідатиму, які є претензії до бюджету. Але хотів би звернути увагу: країні справді потрібні реформи, та, на жаль, цей бюджет містить лише натяки на реформи. Дуже непогана ідея вивести зарплату із тіні, але мені цікаво, хто це прораховував? Давайте все-таки будемо прагматиками. Раніше при мінімальній зарплаті 1200 гривень відрахування становило 699 грн. А якщо сьогодні підняти зарплату до 4 тисяч 800 гривень, фінансове навантаження буде 1 тисяча 700 гривень. Тож ідея гарна, але треба все добре прорахувати.

Сергій Пашинський, «Народний фронт»:

— На жаль, можемо констатувати, що після Різдвяних свят вперше угруповання збройних сил Російської федерації та терористів перевищили за чисельністю угруповання Збройних Сил України. Із цим викликом нам доведеться рахуватися. Цього тижня Президент внесе надзвичайно важливі законопроекти про мобілізацію і Нацгвардію. Звертаюся до всього депутатського корпусу: ми невідкладно повинні їх розглянути, прийняти та отримати інструмент для захисту нашої держави.

Окремо хочу подякувати всім у цьому залі, що в передноворічну ніч ми прийняли важке, але відповідальне рішення — ухвалили бюджет оборони нашої держави. Кабмін вперше в історії вніс кошторис, який у повному обсязі задовольняє всі вимоги Збройних Сил та інших правоохоронних органів, незважаючи на фінансовий колапс, втрату території та 20 відсотків економічного потенціалу.

Юлія Тимошенко, «Батьківщина»:

— Верховна Рада на базі спеціальної комісії має долучитися до перевірки того, в яких умовах держава зобов’язує воювати наших героїв на українських фронтах. Я вірю в перемогу, бо правда за нами. Але, водночас, за російськими гратами перебувають наші бійці, які захищали свою країну. В тому числі, Надія Савченко, яка є народним депутатом, членом Парламентської асамблеї Ради Європи. Сьогодні вона голодує 32-й день, жертовно віддаючи своє здоров’я, щоби привернути увагу світу до вбивств мирних людей, до фактичної війни, яка ведеться проти нас. Хочу, щоб ми вже вкотре прийняли звернення до асамблеї Ради Європи, яка має всі інструменти впливу на режим Путіна, і окремим документом — до лідерів групи нормандського формату, яка взяла на себе відповідальність за ведення переговорів та встановлення миру в Україні.

Олег Ляшко, фракція Радикальної партії:

— Один із законів, на який чекає все суспільство, це зміни до Конституції, які стосуються скасування депутатської недоторканності. У парламенті є багато достойних людей, але частина прийшли сюди, заплативши великі гроші. Для чого вони їх віддають? Одні — за недоторканність, інші -для лобіювання власних інтересів. Треба ліквідувати цю кормушку. Тому наша фракція звертається до колег по коаліції, до всіх депутатів: це останній пленарний тиждень поточної сесії, тож варто прийняти це рішення у першому читанні. Перед виборами всі обіцяли зняти недоторканність, а тепер тримаються за неї, як воша за кожуха. Ви прийшли сюди захищати людей, а не власний бізнес!

Ситуація на фронті різко погіршилася. Це показує всю брехню Кремля, який каже, що хоче миру, але вбиває українських громадян. Тому парламент не має права розходитися на жодні канікули, поки в країні триває війна.

Володимир Литвин, «Воля народу»:

— Верховна Рада вже традиційно здійснює історичний подвиг з прийняттям держбюджету. Але головне і ключове питання не в тому, як приймали, а в тому, що приймали. Нині ми маємо унікальне явище, коли 233 народні депутати делегували уряду право намалювати бюджет і відповідні закони до нього. Під себе, звісно. Не під людей і країну. Депутатська група «Воля народу» заявляє з цього приводу категоричний протест. Так далі працювати не можна. З людей намагаються висмоктати останні соки. Такі реформи неприпустимі. Якщо й надалі демонструватиметься така нечутливість до людських проблем, на країну чекатиме біда.

Юрій Бойко, фракція «Опозиційний блок»:

— З самого початку бюджетного процесу політична партія «Опозиційний блок» займала чітку й послідовну позицію. На нашу думку, проект був написаний під кальку з програми Міжнародного валютного фонду. Ми говорили, що ухвалення цього бюджету трагічна помилка, яка призведе до суттєвого погіршення життя всіх людей. Насправді ситуація надзвичайно серйозна тому, що вже й у правлячій коаліції чути голоси про те, що бюджет антисоціальний, ухвалений з численними порушеннями Регламенту. Але головне навіть не це, а те, що чекає місцеві бюджети.

Якщо це називається етапом децентралізації, то ми категорично проти цього. Бо вся відповідальність за соціальні виплати сьогодні покладається на місцеві бюджети, а надійних джерел наповнення кошиків немає. Тому бюджет обов’язково буде переглянутий.

Микола Томенко, «Блок Петра Порошенка»:

— Тиждень слухав світову дискусію про те, як Прем’єр-міністр витлумачив новітню історію Європи. Це цікаво та підвищує статус України і уряду, але хотів би, щоб прем’єр активно цікавився українськими селянами, робітниками, освітянами і медиками. Так само хотів би, щоб депутати почали активніше їздити в свої округи та зустрічатися з людьми.

Пропонуємо відповідальний тиждень роботи. В середу слухаємо голову Нацбанку. Сподіваюся, нарешті зрозуміємо, що з національною валютою. Не зрозуміємо — прийматимемо кадрові рішення. У п’ятницю слухаємо Прем’єр-міністра та міністрів фінансів і економіки про те, як ухвалений бюджет працюватиме. До 15 лютого уряд має підготувати всі зміни до бюджету, які ми повинні прийняти 17 лютого. У п’ятницю також маємо заслухати силовиків. Треба зрозуміти, як проводять мобілізацію, як діють військкомати, які вимоги до добровольців.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ та Сергія КОВАЛЬЧУКА.