Народні депутати та експерти критикують прийнятий парламентом закон про Державний бюджет України на 2014 рік і не виключають, що впродовж року його доведеться не раз перекроювати.

Член Комітету Верховної Ради з питань бюджету Олександр Чорноволенко (фракція «Батьківщина») заявив, що в бюджеті немає нічого, що викликає оптимізм. Він відзначив, що не раз Україна жила в першому кварталі без бюджету, тож, на думку депутата, краще жити за бюджетом старого року (із фінансуванням 1/12 від минулого року), аніж із поганим новим бюджетом. О. Чорноволенко звернув увагу на те, що в бюджеті-2014 передбачається збільшення податку на доходи фізичних осіб на 0,7%, але водночас індекс зростання споживчих цін становитиме 104,8%, тобто ціни в магазинах на товари зростуть на 4,8%. «А це означає, що уряд фактично заклав падіння життєвого рівня українців, — вважає парламентарій. — У бюджеті також не відображено зниження ціни на газ та надання Україні російських кредитів. Це не бюджет, коли він по 20 разів на рік переглядається, — це означає, що є не бюджет, а бюджетний процес, проблеми розпочнуться не в четвертому кварталі, а значно раніше».
Народний депутат України Оксана Калетник (фракція КПУ), котра також входить до складу Бюджетного комітету, зауважила, що бюджет не можна назвати зваженим та продуманим документом. На її думку, у цьогорічному бюджетному процесі не вистачало професійної дискусії, а макропоказники, зокрема, ВВП — завищено. «Питання виведення коштів із тіні може бути вирішено лише шляхом діалогу в трикутнику — влада—бізнес—суспільство, що нині малореально, — зауважила О. Калетник. — При стагнації економіки, не лише вітчизняної, а й світової, підняти активність бізнесу до прогнозованого рівня неможливо. Все, що не доберемо в показниках доходності, доведеться заповнювати за рахунок запозичень. При невиконанні доходності на понад 15 відсотків очікуватиме перегляд бюджетних видатків». Водночас депутат наголосила, що ухвалювати бюджет було необхідно. «Краще поганий бюджет, аніж не прийняття жодного, — вважає О. Калетник. — Принаймні це рух, можна вступати в діалог, завдяки якому можемо відправити свій корабель у плавання і вирулювати процеси».
Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко відзначив, що з точки зору економічної математики він чітко збалансований — щодо зростання ВВП, розміру інфляції та інших макроекономічних показників. Однак враховуючи те, що 2014 рік — передвиборний, більше грошей спрямовуватимуть на соціальні виплати — зарплати, пенсії. Водночас аналітик припустив, що впродовж року бюджет іще не раз переглядатимуть і вноситимуть зміни.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
 
Зліва направо: Олександр Охріменко, Олександр Чорноволенко, Оксана Калетник.