У Луганській області зафіксовано третій випадок африканської чуми свиней — цього разу на території Біловодського району.
У зв’язку із цим у Біловодському та частково в Марківському районах запроваджено карантин, по всій області посилено контроль дотримання протиепізоотичних заходів, фахівці Луганської митниці посилили захисні заходи щодо запобігання зараженню худоби в регіоні. Начальник Головного управління ветеринарної медицини в області Микола Мартиненко наполегливо рекомендував усім профільним службам розпочати стовідсотковий відстріл диких кабанів по всій території, а також знищувати бродячих кішок і собак, які перебувають за межами населених пунктів у лісових і степових масивах і є потенційними переносниками хвороби.
«Якщо ми відстрілюватимемо тварин тільки в прикордонних районах, то занесемо вірус углиб Луганщини, — вважає він. — Через повний відстріл диких кабанів економіка області не постраждає. Якщо ж африканська чума свиней перебереться в сусідні регіони, то на експорті м’яса можна буде поставити хрест». При цьому він підкреслив, що відстрілювати кабанів мають тільки ті мисливці, у яких немає власного поголів’я свиней, інакше вони ризикують заразити вірусом свійських тварин. Керівники на місцях заявили, що на їх територіях достатньо засобів і людей, щоб розпочати цю роботу.