Про це під час прес-конференції заявили народні депутати Віталій Грушевський (фракція Партії регіонів) та Олесь Доній (позафракційний). Введення надзвичайного стану з політичної точки зору, за словами В. Грушевського, означає руйнування цілісної України. Тому сьогодні потрібно розмовляти не мовою ультиматумів, а мовою переговорів.

 

Він наголосив, що відповідальність за силове протистояння 19 січня лежить на лідерах опозиції. «Висновок із нещодавніх подій такий: маски знято, мирні акції закінчилися. Коли лідери опозиції кажуть: це не ми, це якийсь «Правий сектор» — історія показує, що в кожної помилки є ім’я. І у «Правого сектора» мають з’явитися лідери, організатори, які повинні взяти на себе персональну відповідальність», — сказав народний обранець.

Парламентарій вважає, що дії протестувальників на вулиці Грушевського були організовані, сплановані і керовані лідерами опозиції. Оцінку їх діям має дати парламентська Тимчасова слідча комісія.

У свою чергу О. Доній заявив, що для виходу з політичної кризи насамперед влада має зробити перший крок назустріч. Перші умови для політичного діалогу, зазначив він, — відставка міністра внутрішніх справ та відкликання підпису Президента під законами, котрі було ухвалено парламентом 16 січня. Після цього можна вести політичний діалог між представниками влади, опозиції і, можливо, із залученням міжнародної спільноти.

О. Доній нагадав: до сьогоднішнього дня протестувальники не використовували жодної зброї, але табу в суспільній свідомості влада зняла. «Якщо людина у формі намагається стріляти в тебе, то очевидно, що громадянин має право на самозахист. До чого це в перспективі може призвести, ніхто не знає. Але влада підштовхує країну до непередбачуваних наслідків», — резюмував народний депутат.