Учора тривали перемовини між представниками влади та опозиції щодо врегулювання політичної ситуації в державі. Опозиція продовжує наполягати, щоб переговори відбувалися за участю Президента України. Як один із механізмів виходу з кризи пропонується проведення позачергової сесії парламенту, на якій можуть бути скасовані закони, прийняті 16 січня.

З боку влади до робочої групи, створеної за дорученням Президента, ввійшли секретар РНБО Андрій Клюєв, котрий очолив переговорну групу, міністр юстиції Олена Лукаш та радник глави держави Андрій Портнов. Рада Всеукраїнського об’єднання «Майдан» делегувала для проведення попередніх, так званих технічних консультацій із владою Олександра Турчинова від «Батьківщини», Віталія Ковальчука від «УДАРу», Руслана Кошулинського від «Свободи» та лідера руху «Третя українська республіка» Юрія Луценка від громадськості.

Робоча «антикризова» група засідала в кабінеті глави РНБО А. Клюєва без участі В. Януковича. Опозиція сформулювала і передала Президентові через посередників від влади свої вимоги: від звільнення затриманих та скасування законів, ухвалених парламентом 16 січня, спрямованих на обмеження прав громадян, до відставки уряду, глави парламенту та Президента. Серед вимог також виведення спецпідрозділів «Беркуту» та внутрішніх військ МВС із Києва до місць їхньої дислокації, повернення до Конституції в редакції 2004 року, формування нового складу Конституційного Суду, Нацради з телебачення і радіомовлення, Рахункової палати, Центрвиборчкому з рівним представництвом більшості та опозиції. Вимоги опозиції до влади знову захмарні.

Утім, народний депутат від Партії регіонів, позаштатний радник глави держави Ганна Герман назвала «позитивним сигналом» уже сам факт початку переговорів, які розпочалися лише надвечір понеділка. 

Лідер фракції «Батьківщини» Арсеній Яценюк серед усіх численних вимог опозиції визначив три першочергові кроки: виведення спецпризначенців із центру столиці, скасування пакета «диктаторських» законів і відставка уряду. Він запропонував провести дострокову сесію парламенту для скасування законів, ухвалених парламентом 16 січня.

При цьому політик підкреслив, що переговори для розв’язання політичної кризи повинні відбутися публічно на рівні опозиції та персонально Віктора Януковича: «Підкреслюю: публічно, прозоро і чесно. Ніяких кулуарних домовленостей, — заявив А. Яценюк. — Просто сидіти з Януковичем за столом і пити чай я не буду... Завтра ми повинні створити Народну раду України. Янукович повинен сісти за стіл переговорів».

«Ми хочемо почути межі компромісу, до якого готовий Президент», — повідомив в інтерв’ю журналістам біля стадіону «Динамо», який опинився в епіцентрі протистояння, Юрій Луценко. За його словами, якщо така готовність буде — на переговори підуть лідери опозиційних фракцій парламенту. Разом із тим, за повідомленням прес-служби «Третьої республіки», Луценко не має ілюзій щодо того, що Янукович готовий задовольнити всі вимоги протестувальників. Водночас політик закликав використати всі можливості для досягнення компромісу мирним шляхом.

У «Свободі» та в «УДАРі» вирішили, що не братимуть участі в перемовинах у рамках робочої групи на чолі із секретарем РНБО, доки до них не долучиться Президент. Лідер «УДАРу» Віталій Кличко знову вирішив особисто зустрітися з Президентом, щоб дізнатися його реакцію на вимоги опозиції. І через кордони правоохоронців вирушив до президентської адміністрації.

Однак розмова Януковича з Кличком не відбулася. Президент в цей час зустрічався згідно з робочим графіком з Прем’єр-міністром Миколою Азаровим і Першим віце-прем’єр-міністром Сергієм Арбузовим.