Комітет з питань освіти, науки та інновацій затвердив склад робочої групи з підготовки до другого читання проекту закону України «Про повну загальну середню освіту» (реєстр. № 0901 від 29.08.2019 р.).

Документ було прийнято за основу 30 травня парламентом минулого скликання. Його мета — законодавче забезпечення реформування системи загальної середньої освіти відповідно до базового Закону України «Про освіту» та Концепції «Нова українська школа».

За словами голови комітету Сергія Бабака, нині група з підготовки законопроекту до другого читання складається з 44 експертів. Її очолює народний депутат України, член парламентського Комітету з питань освіти, науки та інновацій, голова підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях Олена Лис. Склад робочої групи може бути збільшено.

Осучаснити українське законодавство обіцяють і автори двох інших законопроектів, які розглянув комітет. Проект закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони географічних зазначень» (реєстр. № 1065 від 29.08.2019 р.) передбачає внесення коректив до Господарського та Цивільного кодексів України, Закону України «Про охорону прав на зазначення походження товарів» та Декрету Кабінету Міністрів «Про державне мито» задля узгодження вимог національного законодавства щодо охорони прав на географічні назви із правом Європейського Союзу. Комітет рекомендував парламенту за результатами розгляду у першому читанні прийняти законопроект за основу з наступним урахуванням висловлених зауважень та пропозицій.

Того ж дня парламентарії розглянули проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про стандартизацію» (реєстр. № 1068 від 29.08.2019 р.). Він передбачає внесення коректив до 127 законодавчих актів — від Кодексу України про надра, Земельного, Водного, Цивільного, Господарського, Кримінального кодексів України до законів «Про наукову і науково-технічну діяльність» і навіть «Про позашкільну освіту».

Науково-експертне управління Верховної Ради має чимало зауважень до цього документа. Комітет рекомендував парламенту за результатами розгляду в першому читанні прийняти законопроект за основу, за умови врахування згаданих зауважень при його підготовці до другого читання.