Верховна Рада розглянула і ухвалила низку законопроектів за основу в першому читанні. Проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення охорони прав на компонування напівпровідникових виробів» (№ 1062), який доповіла народний депутат Роксолана Підласа, спрямований на захист прав інтелектуальної власності на напівпровідникові вироби та їх компонувань. До найбільш відомих широкому загалу напівпровідникових виробів належить інтегральні мікросхеми, світлодіоди, транзистори та багато іншого. «Скомпонувати інтегральну мікросхему з різних елементів — це інтелектуальна праця, результати якої мають бути захищені державою, як і будь-яке право власності», — наголосила доповідач. Законопроект підтримали 333 народних депутати.

Наступним парламент розглянув два альтернативні законопроекти «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» (№№ 1053 і 1053-1). За словами голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, співавтора першого законопроекту, передбачається запровадження електронних програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО), що дозволить вивести бізнес із тіні, сприятиме «впровадженню діджиталізації в країні». «Запропонували новітню систему обліку розрахункових операцій — електронний чек, який звільняє платника податків від необхідності придбавати реєстратор розрахункових операцій, здавати важку звітність, тобто це новий крок для «держави в смартфоні», це новий крок, який легко і без будь-яких перешкод дозволить підприємцям будувати «білий» бізнес», — підкреслив Д. Гетманцев. Альтернативний законопроект доповіла Дар’я Володіна (також фракція «Слуга народу»). Він також вводить електронні чеки, позбавить від необхідності застосовувати наш традиційний РРО. Законопроект загалом спрямовано на виведення з тіньового обігу готівкових розрахунків та відбілювання обігу товарів. У ньому враховано побажання підприємців. І саме цей законопроект Верховна Рада підтримала 257 голосами.

Данило Гетманцев доповів ще один законопроект — «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг» (№ 1073), пов’язаний з попереднім законопроектом. Ним передбачається низка новацій — зокрема, запровадити механізм компенсації вартості покупки споживачам (покупцям) в межах електронного кабінету, де може бути перевірена автентичність отриманого покупцем розрахункового документа. Законопроект схвалено в першому читанні 249 голосами.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук оголосив про створення у Верховній Раді дев’ятого скликання міжфракційного депутатського об’єднання «Рівні можливості», діяльність якого спрямована на покращення становища жінок у суспільстві.

Представник Президента України у Конституційному Суді України Федір Веніславський доповів президентський законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури» (№ 1032), внесений як невідкладний. Законопроектом пропонується змінити структуру органів прокуратури — скасувати Спеціалізовану військову прокуратуру, одночасно з наданням Генеральному прокурору права створювати спеціалізовані прокуратури. А Генеральну прокуратуру замінити на Офіс Генерального прокурора, на рівні прокурорів регіональних прокуратур та обласних прокуратур. Пропонується також тимчасово зупинити діяльність Кваліфікаційної комісії прокурорів і Ради прокурорів, і надати право Генпрокурору своїми наказами визначати порядок добору на посади прокурорів, порядок притягнення їх до дисциплінарної відповідальності. Основною метою законопроекту є створення передумов для побудови системи прокуратури, діяльність якої базується на засадах ефективності, професійності, незалежності та відповідальності. Законопроект у першому читанні підтримали 287 народних депутатів.

Проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо перезавантаження влади» (№ 1066), схвалений за основу, має на меті реформувати державний апарат, змінити і спростити порядок прийняття на державну службу та звільнення з неї.

Сьогодні за ефективністю виконавчої влади Світовий банк оцінює Україну на рівні з Гондурасом і Угандою. Це найгірший показник у Європі. Такої ж думки про вітчизняних чиновників і громадяни України. «Тому або ми сьогодні здолаємо стару систему, або вона втопить нас у «болоті». Інших варіантів немає, — зауважив доповідач народний депутат Павло Фролов. — Самодурство начальників, кумівство, фейковість конкурсів, купівля посад, збір кешу і передавання його нагору, закритість для пересічного громадянина, корупційні схеми, совковий спосіб управління і при цьому неринкова зарплата — все це вади української бюрократії. Вони до глибини кишень вигідні старим політичним елітам». Доповідач наголосив, що державна служба потребує негайного реформування. Водночас народний депутат Іванна Климпуш-Цинцадзе висловила думку, що законопроект про перезавантаження влади можна назвати радше законопроектом про скасування реформи державного управління, розпочату 2016 року. За її словами, законопроект не відповідає рекомендаціям ані Комітету міністрів Ради Європи, ані праву Європейського Союзу. 273 голосами документ підтримано за основу.

У першому читанні також схвалено ще й такі проекти законів: «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо протидії зловживанням прав народних депутатів у ході законодавчої процедури» (№ 1043) — 234 «за», яким регулюється процедура внесення поправок до законопроектів; «Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії» (№ 1084) — 293 «за», спрямований на посилення радіаційного захисту населення.

Терміни підготовки законопроектів до другого читання рішенням Верховної Ради скорочено наполовину.