Продовольча та фуражна пшениця всередині країни дещо подорожчали. За інформацією громадської Експертної ради з питань цінової ситуації на аграрному ринку, впродовж останніх трьох тижнів ціни зросли на 30—50 гривень за тонну. Приміром, зі складу чи елеватора пшеницю 2-го класу можна продати по 1830—1930 гривень за тонну. Проте і такий виторг від зерна багато хто з аграріїв вважають не надто справедливим, впевнені, що вартість збіжжя ще йтиме вгору, тому, переважно, не поспішають з реалізацією, притримують вирощене до кращих часів. Солідарні з прогнозами сільгоспвиробників і експерти. Вони кажуть про поступове підвищення цін на збіжжя, яке зумовлено обмеженістю пропозиції. Різке похолодання без обіцяних метеорологами сильних снігопадів не дає впевненості аграріям, передусім східних регіонів, що озимина, яка є основою виробництва продовольчого зерна, перезимує без втрат. Цей чинник також працює на зростання вартості зібраних колосових. Логічно, що і надалі дорожчатиме борошно.
Реалізація пшениці за кордон залишається млявою. Це спричинено не лише небажанням аграріїв продавати вирощене трейдерам, а й світовим перевиробництвом зерна. Торгівці запевняють: ціна на зовнішніх ринках падає, тож більше вітчизняним сільгоспвиробникам вони платити не в змозі. Якщо в період 1—13 січня через українські порти відвантажили 938 тисяч тонн зернових, то експорт самої пшениці був мінімальний і становив лише 10,5 тисячі тонн до Єгипту.
Тим часом, котирування на Чиказькій товарній біржі на американську пшеницю знизилися на 9,9 долара за тонну. Одна з причин — у звіті Міністерства сільського господарства США оцінки виробництва та перехідних залишків були підвищені як для Сполучених Штатів, так і для світу загалом. Зокрема, прогноз світового продукування пшениці збільшено на 1,2 млн. тонн, передусім за рахунок Китаю та Росії, що перевищило очікування трейдерів. Водночас прогноз споживання пшениці зменшено на мільйон тонн. Всі ці чинники зумовили падіння котирувань на цю культуру на біржах Європи, США та Китаю. Безперечно, світові тенденції позначаться й на Україні, тож наша зростаюча у ціні пшениця на зовнішніх ринках стане менш затребуваною.
А ось на кукурудзу ціни практично не зазнали змін — за тонну качанистої з елеватора дають у кращому разі 1250 гривень. З доставкою у порт можна продати за 1430—1500 — тут фіксують зростання на 10—20 гривень. На умовах поставки на борт судна ціни збільшились на 1—4 долари за тонну, що зумовлено високою активністю експорту кукурудзи навіть у період свят. За перші два тижні нового року через українські порти відвантажено 872 тисяч тонн кукурудзи — до країн об’єднаної Європи, Єгипту, Лівану та Китаю.
Тим часом Мінсільгосп США оцінило виробництво кукурудзи в Україні на рівні 30 мільйонів тонн, експорт — у 18 млн., і вважає, що перехідні залишки качанистої у нас утричі перевищать минулорічні й сягнуть 
3,15 млн. тонн.
Очікуваного товаровиробниками після свят відновлення цін на соняшник не відбулося. Навпаки, вони значно впали: з транспортуванням на завод — знизилися на 100—200 гривень за тонну, до 3200—3300 гривень. На умовах поставки на борт судна — впали на 15—20 доларів за тонну. Причина — зниження світових цін на соняшникову олію.
Частина товаровиробників продовжують утримуватися від реалізації врожаю в надії на підвищення цін. Продають ті, кому вкрай потрібні обігові кошти.
Фото автора.