Про це на Міжрегіональній науково-технічній конференції «Функціонування та сталий розвиток системи моніторингу довкілля в умовах проведення ООС» повідомив директор департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Сергій Натрус.

Конференція у Краматорську пройшла за участю міжнародних експертів з охорони довкілля, представників влади, вищої школи, громадських екологічних об’єднань. До делегатів з вітальним словом звернулися експерт з екології ПРООН Олексій Пиріков, перший заступник голови Донецької ОДА Ігор Мороз, ректор Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління Олександр Бондар, голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.

Сергій Натрус ознайомив учасників форуму, по-перше, з уже існуючою в регіоні мережею моніторингу довкілля. Стосовно системи автоматизованого контролю стану поверхневих вод, яка незабаром почне діяти на Донеччині, він, зокрема, зазначив: «Уже закуплені та пройшли тестування шість стаціонарних постів моніторингу. Вони будуть встановлені на річках Кривий Торець, Казений Торець, Бахмутка, Солока, Кальчик і Кальміус. Нині тривають переговори з ПРООН щодо можливості придбання 6-8 комплектів обладнання, що дасть змогу контролювати всі басейни річок Донецької області».

На тому, що розвиток моніторингу довкілля є одним з пріоритетів у роботі обласної влади, наголосив Ігор Мороз. «Для мешканців і вільних, і тимчасово окупованих територій дуже важливо володіти інформацією про стан довкілля в регіоні. Розвиваючи мережу автоматизованих станцій контролю повітря та води, ми захищаємо не тільки природу, а й здоров’я громадян», — зауважив він.

Велика кількість виступаючих, які порушили під час заходу низку гострих і злободенних тем, жвавий інтерес до обговорюваних питань представників різних сфер діяльності, — все це вкотре підтвердило, що тема екології є однією з пріоритетних у регіоні. Адже дедалі більше людей розуміють важливість цієї проблеми і для Донбасу, і для країни в цілому.