Влада ініціює нові перемовини з опозицією: у неділю, 19 січня, пізно ввечері, о 23.35, прес-служба глави держави повідомила, що Президент України Віктор Янукович доручив Секретарю Ради національної безпеки та оборони Андрію Клюєву створити робочу групу за участі представників Кабінету Міністрів та адміністрації Президента України для розгляду питань із врегулювання політичної кризи. Також глава держави доручив провести зустріч учасників робочої групи з представниками опозиції у понеділок, 20 січня 2014 року.

Учора зранку робоча група, створена за дорученням Президента, провела перше засідання. Про це повідомила народний депутат від Партії регіонів Ганна Герман в інтерв’ю телеканалу «112». За її словами, до складу робочої групи з боку влади увійшли Секретар РНБО Андрій Клюєв (голова), міністр юстиції Олена Лукаш і радник Президента України Андрій Портнов. Перемовна група запропонувала опозиції зустрітися в другій половині дня, визначивши своїх представників, однак провести цю зустріч без участі глави держави. «Ми повинні сісти за стіл переговорів, виробити алгоритм вирішення ситуації. Мова ультиматуму веде до того, що ми втратимо країну, — сказала Г. Герман. — Президент стоїть над процесом, це Президент всього народу, він представляє інтереси як одних, так й інших людей по різні сторони барикад. Президент, якщо і стане на чиюсь сторону, то не на бік влади чи опозиції, а лише на бік народу».

Чому саме Андрієві Клюєву доручили очолити новий перемовний процес між владою та опозицією, Г. Герман пояснила так: «Андрій Клюєв з 2004 року був кращим парламентером, йому довіряють, він тримає слово, тому він був визначений як керівник робочої групи».

Водночас з боку опозиції лунали суперечливі заяви. Лідер «УДАРу» Віталій Кличко, котрий у неділю увечері особисто зустрічався з Президентом у Межигір’ї, учора зранку заявив, що Віктор Янукович має особисто взяти участь у переговорах з врегулювання конфліктної ситуації в країні. «Є дивним вести переговори з Андрієм Клюєвим, якого Янукович призначив головою робочої групи для вирішення політичної кризи, — цитує В. Кличка прес-служба «УДАРу». — Бо саме Клюєв несе відповідальність за кривавий розгін Євромайдану 30 листопада та побиття студентів, за що так ніхто і не був покараний. Є сенс вести переговори лише з тими, хто приймає рішення і несе відповідальність за їх виконання. Тому з боку влади в переговорах обов’язково має брати участь Президент Янукович». При цьому Кличко наголосив, що переговори — це єдиний спосіб вийти з протистояння без ескалації конфлікту.

На офіційному сайті ВО «Батьківщина» жодної заяви щодо перемовин із владою увесь день не було. Народний депутат із фракції «Батьківщина» Андрій Павловський повідомив «РБК-Україна», що на переговори вирішили відправити не лідера фракції Арсенія Яценюка, а іншого народного депутата, котрий буде єдиним представником від усіх трьох опозиційних фракцій. «Ми бачимо дуже серйозні зіткнення, що може призвести до найнегативніших наслідків. Тому опозиція вирішила прийняти пропозицію Януковича і почати переговори сьогодні», — сказав А. Павловський.

Згодом стало відомо п’ять вимог, з якими опозиція начебто піде на переговори з владою. За повідомленням Еспресо-ТВ, це — зміни до закону про вибори Президента (скасування найболючішої норми — три члени дільничної комісії можуть підписати протокол і він стає легітимним) та переформатування ЦВК; відставка Кабміну Азарова і формування перехідного уряду; зміна Генпрокурора та Голови Верховної Ради; покарання міністра внутрішніх справ Захарченка не лише відставкою; скасування усіх ручних законів та повна амністія усіх учасників революційного протистояння. Однак Андрій Павловський у телефонному коментарі «Голосу України» зауважив, що ці вимоги — лише директиви, з якими опозиція іде на переговори. А чи підписали їх офіційно лідери опозиції, за словами депутата, наразі невідомо. Нічого не зміг повідомити про перемовини між владою та опозицією і в коментарі «ГУ» комендант Євромайдану, народний депутат Андрій Парубій, відзначивши, що це — не в його компетенції.

ВО «Свобода» на своєму офіційному сайті та в повідомленнях прес-служби упродовж дня поширювала лише коментарі щодо силового протистояння 19 січня та новини з регіонів, зберігаючи загадкову мовчанку щодо ініційованого владою переговорного процесу.

Уповноважений з прав людини Валерія Лутковська закликала всі сторони конфлікту в Україні негайно припинити силові дії. «Висловлюю глибоку стурбованість з приводу подій, що відбуваються на вул. Грушевського в центрі Києва, і засуджую прояви насильства, в результаті якого постраждали десятки учасників масових акцій і працівників правоохоронних органів, — цитує Омбудсмена прес-служба Уповноваженого. — Закликаю всі сторони негайно припинити і надалі утриматися від будь-яких силових дій або дій, що провокують насильство».

При цьому Омбудсмен зауважила, що прийняті парламентом 16 січня закони, які зачіпають основні права і свободи людини і котрі стали каталізатором насильницьких дій, повинні бути предметом широкого громадського обговорення. «Аргументи сили, кийків та бруківки не тільки не наближають нас до вирішення конфлікту, а лише його загострюють і звужують поле для пошуку складних компромісів, — наголосила В. Лутковська. — Переконана, єдиним виходом з кризової ситуації, що склалася в суспільстві, є відкритий і публічний політичний діалог з участю всіх зацікавлених сторін».

Уповноважений привітала ініціативу про створення робочої групи для розгляду питань з урегулювання політичної кризи і висловила свою готовність приєднатися до запропонованого суспільного діалогу.

Нагадаємо, що під час політичного протистояння вже відбулося три засідання круглих столів, які ініціював для перемовин між владою та опозицією перший Президент України Леонід Кравчук, — 11, 13 і 20 грудня. Однак на круглий стіл під назвою «Об’єднаємо Україну» лише один раз прийшли Президент та лідери опозиції.

Дослівно

Валерія ЛУТКОВСЬКА, Уповноважений Верховної Ради з прав людини:

— Закликаю всі сторони негайно припинити і надалі утриматися від будь-яких силових дій або дій, що провокують насильство.