На знімку: голова Коршівської ОТГ Ярослав Савчук та поет Ярослав Ясінський (праворуч).

Село Ліски Коршівської ОТГ Коломийського району 8 вересня стало центром культури. Тут відбувся традиційний ХІІ літературно-музичний фестиваль імені Квітки Цісик, заснований Івано-Франківською обласною організацією НСПУ.

Автор книжки про Квітку Цісик письменник Роман Горак повідав про життєвий і творчий шлях співачки. Вона народилася у США, в сім’ї емігрантів із Західної України. На цілодобовому 5-му україномовному канадському телеканалі пропагувала рідну культуру, історію, відстоювала дисидентів. За коротку творчу діяльність завоювала чимало титулів, була за крок до отримання найвагомішої кінопремії «Оскар» за кращу пісню до фільму, музичного «Золотого глобуса». Випустила два альбоми рідною мовою: «Два кольори» та «Пісні з України». Працювала над третім, та через важку хворобу не встигла його завершити. Мала рідкісне колоратурне сопрано, а деякі пісні записані притаманним для Карпатського краю «білим голосом».

«Часто сучасні аранжувальники спотворюють народні пісні та мелодії. Натомість Квітка для запису альбомів зібрала найкращих музикантів різних національностей і зуміла передати чар української мови та пісні. А ще — свою любов і тугу за Батьківщиною, як, приміром, у пісні «Журавлі». «Заки море перелечу — крилонька зітру...». Співачка лише раз, у 1983-му, разом із мамою побувала в Україні, а тих птахів так і не побачила», — підсумував Р. Горак.

Цьогоріч на фестивалі представили свою творчість прикарпатські письменники Володимир Гловацький, Микола Савчук, Христина Букатчук, Євген Баран, Неоніла Стефурак, Василь Бабій, Богдан Кирста, Василь Михайлищук, Микола Васильчук, Лариса Колесник, Михайло Батіг, Марія Микицей, Галина Христан, Іван Війтенко, Христина Козловська. Від імені спільноти голова обласної організації НСПУ Світлана Бреславська подякувала за підтримку організаторам, а зокрема мешканцю Лісків Ярославові Ясінському. Поет, невтомний 78-літній митець та господар свого часу викупив стару школу в Лісках. Разом із колишнім головою обласної письменницької організації Євгеном Бараном заснували поетичний фестиваль, який за роки набув розмаху.

І лунали народні та сучасні українські пісні. Насамперед — у виконанні дуету «Писанка». Народна артистка Оксана Савчук розповіла, що під час гастролей із ансамблем «Смерічка» передали листа Квітці Цісик. Але не встигли зустрітися.

На фестиваль прибули аматори із Матеївецької та Більшівської ОТГ, а також юні сопілкарі із Лісного Хлібичина. Виступили й місцеві артисти. Кожен намагався передати мелодику народних пісень так, як це робила Квітка Цісик.

Гості відвідали й новостворений народний музей села Ліски і родини Цісиків. Тут є листи із США до рідні, старовинні музичні інструменти, програвачі та інші раритети. Звісно, на етапі створення багато ще треба праці, але громада активно допомагає Ярославові Ясінському. Приміром, тутешній художник Степан Гайдук зробив меморіальні дошки, підправив виготовлений кимось не дуже вдало барельєф легендарної Квітки, загалом працює над належним оформленням музею.

«Коломия не проти забрати цей фестиваль на свої терени. Та його проведення цьогоріч — винятково коштом нашої об’єднаної громади. Маємо за велику честь возвеличувати свою знамениту землячку, і ми докладемо зусиль, щоб вшанувати славетну родину Цісиків. У селі ще зберігся їхній сад у садибі, криниця», — наголошує голова Коршівської ОТГ Ярослав Савчук.

Про вагомість дійства говорили й інші гості, зокрема депутат обласної ради Михайло Вітенко, представницька делегація з Коломиї. Наголошували на меті літературно-мистецького фестивалю: створення культурно-мистецького центру, навколо якого формувалася б сучасна культурна еліта. Звісно ж — зміцнення духу патріотизму, почуття гордості за свою країну та її вихідців.

Івано-Франківська область.

Фото автора.