З журналістами спілкувалися директор Центру інформації та документації НАТО в Україні Барбора Маронкова, перший заступник голови Державного комітету телебачення і радіомовлення Богдан Червак, директор Українського телерадіоінституту Ярослав Літинський, старший науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень Валерій Кравченко та перший секретар НСЖУ Ліна Кущ.

Вітаючи учасників семінару, Барбора Маронкова зауважила, що саме регіональним медіа найбільше довіряють громадяни, тож і Центр інформації та документації НАТО в Україні зацікавлений відповісти на всі запитання щодо діяльності Північноатлантичного альянсу з метою об’єктивного інформування населення. Особливо це актуально нині, коли перед НАТО, як і перед Україною, стоять гострі питання безпекового характеру. Барбора Маронкова охарактеризувала співробітництво НАТО з Україною, що вже має тривалу історію, відзначила запровадження стандартів НАТО в українську армію, яка сьогодні принципово відрізняється якістю озброєння, забезпеченням безпеки солдатів порівняно з тією армією, що була п’ять років тому. Приємно відзначити, що пані Барбора намагалася говорити і українською, вибачившись за її недосконале знання.

Звісно, головна мета такого заходу — поглибити знання журналістів про НАТО, особливо враховуючи рецидиви ще радянської пропаганди, густо доповнені пропагандою російською як елементом гібридної війни. Але якраз тут і виникла мимоволі дискусія про геостратегічну роль України. «Коли України стала відповідати належно на інформаційні атаки російського агресора, наші європейські партнери були дуже здивовані. Власне, сьогодні тільки дві держави можуть належно відповідати — це Україна, бо реально воює, і США, що мають непорівнянний фінансовий ресурс задля належної відповіді на інформатаки», — акцентував Богдан Червак.

Дискусію завершила гра, в якій учасники семінару ніби опинилися в ситуативній кімнаті влади Великої Британії, де треба приймати рішення перед російським наступом в Латгалії — частині Латвії.

Вл. інф.