Оксана Шийчук, експерт Івано-Франківського представницького офісу ППС ЕІС «УгорщинаСловаччинаРумуніяУкраїна 2014–2020», Арон Сокач, директор СТС ЕІС «Угорщина–Словаччина–Румунія–Україна 2014–2020», голова Івано-Франківської ОДА Денис Шмигаль, міський голова Руслан Марцінків, радник голови ОДА Дмитро Романюк (зліва направо).

В Івано-Франківську підписано грантові контракти в рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства «Угорщина–Словаччина–Румунія–Україна 2014–2020».

1 жовтня на Прикарпаття вперше завітав директор Спільного технічного секретаріату Програми прикордонного співробітництва ЄІСП Угорщина–Словаччина–Румунія–Україна (HU-SK-RO-UA) Арон Сокач. Він узяв участь в офіційній церемонії підписання чотирьох грантових контрактів в рамках цієї програми.

Усі проекти спрямовано на розвиток в пріоритетних напрямах – галузі культури та збереження спадщини, охорони навколишнього середовища, адаптації до зміни клімату й ліквідації наслідків стихійних лих, взаємодії у надзвичайних ситуаціях, охорони здоров’я, розбудови транскордонної інфраструктури в прикордонних регіонах чотирьох країн. Для фінансування проектів буде виділено 45 млн євро, з них на Івано-Франківську область – понад 2,8 млн євро.

Переможцем другого конкурсу Програми стала Івано-Франківська міська рада з проектом «Транскордонна зелена транспортна мережа». Презентуючи його, міський голова Руслан Марцінків розповів: «Збільшується кількість електромобілів, але недостатньо заправок та самої популяризації цього екологічного транспорту. Вдячні партнерам, зокрема, благодійній організації «Тепле місто» та двом містам із Угорщини та Словенії. А також облдержадміністрації – за допомогу з розробки нашої заявки. Термін реалізації проекту дуже стислий – один рік. За цей час маємо встановити зарядні станції для електромобілів із онлайн-мережею, а зокрема, в Ужгороді, Мукачеві, Снятині, Коломиї, Надвірній і Долині. А також провести чотири міжнародні форуми сталої мобільності, міжнародний автопробіг чотирма країнами, освітні заходи. Тож відповідальність велика».

На відео: івано-франківський міський голова Руслан Марцінків про проект «Транскордонна зелена транспортна мережа».

Підписантом другого грантового проекту «Транскордонна мережа енергетично сталих університетів», разом із Ароном Сокачем, став Євстахій Крижанівський, ректор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. Його реалізація розпочата вже з 1 жовтня і полягає в підвищенні ефективності роботи основних університетів у межах транскордонного регіону HU-SK-RO-UA задля подолання негативних наслідків зміни клімату, тобто підвищення енергоефективності. Це, зокрема, створення власних планів дій із енергозбереження, набір інструментів та пілотні установки на відновлюваних джерелах енергії із реальною економією для закладу, обмін досвідом тощо. Головний бенефіціар – ІФНТУНГ, партнерами виступають Технічний університет в Кошице (Словаччина), Університет Мішкольца (Угорщина), Технічний університет Клуж-Напока, Північний університетський центр у Бая-Маре (Румунія).

Арон Сокач та ректор ІФНТУНГ Євстахій Крижанівський (зліва направо).

Підписантом одразу двох проектів – «52 способи життя в Карпатах: відродження традиційної культури праці» та «Карпатські лісові школи – пілотне співробітництво для охорони природи та екологічної освіти» – стала Оксана Федорович, голова Туристичної асоціації Івано-Франківщини. Перший стосується продовження проекту Карпатської кулінарної спадщини, з наголосом на культурі праці та ремесел. Другий – також продовження проекту щодо Центру спадщини Вигодської вузькоколійки. До його подання долучилася спочатку Долинська РДА, а зі створенням Вигодської ОТГ – й ця громада. Реалізація нового етапу передбачає нові можливості задля розвитку прикордонних територій, промоційні тури блогерів тощо.

Голова Вигодської ОТГ Ярослав Наум (праворуч).

Директор Арон Сокач відзначив, що в ІІ конкурсі проектів 46 отримали фінансування ЄС, зокрема, будуть реалізовані в Івано-Франківській області. У жовтні стартував ІІ етап, а це – нові можливості для транскордонного співробітництва.

Арон Сокач та Оксана Федорович.

«Для Прикарпаття це вагома й знакова подія. Окрім хороших перспектив і визнання, ми отримаємо й добрий фінансовий ресурс. А також нові технології та можливість співпрацювати на рівні з країнами Євросоюзу за допомогою їхніх інструментів», – зазначив голова Івано-Франківської ОДА Денис Шмигаль.

Івано-Франківська область.

Фото і відео автора.