«За перші 50 днів роботи парламентарії встигли розглянути 222 законопроекти, ухваливши 69 із них у цілому. І досить часто на табло з’являлися цифри у понад 300 голосів, тож це непоганий результат, якого досягла Верховна Рада дев’ятого скликання. А якщо ми говоримо про ключові рішення, за які голосував майже весь склад парламенту, то це, зокрема, зняття депутатської недоторканності. Її обіцяли зняти протягом багатьох скликань, але саме нинішній Верховній Раді це вдалося», — так Голова Верховної Ради Дмитро Разумков під час програми «Право на владу» відповів на запитання, які ухвалені за перші 50 днів роботи парламенту законопроекти кардинально змінюють країну.

До інших важливих рішень глава парламенту відніс законопроекти, пов’язані з детінізацією економіки, поліпшенням інвестиційного клімату, законопроекти, які передбачені Угодою про асоціацію з ЄС, але досі не ухвалювалися, рішення, що забезпечують кращі умови для наших військовослужбовців, які перейшли від попереднього складу парламенту. «Закон про імпічмент — це теж дуже важливе рішення, яке ми обіцяли. А найближчим часом з’явиться законопроект, який обіцяли і Володимир Зеленський, і партія «Слуга народу», — це так званий законопроект про народовладдя, який також включатиме питання референдумів», — сказав Дмитро Разумков та зауважив, що головна мета полягає навіть не в тому, щоб ухвалити ці та інші законопроекти, а щоб вони працювали на суспільство, бо, зрештою, саме воно даватиме оцінку ухвалюваним рішенням.

Коментуючи утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з питань формування і реалізації державної політики щодо відновлення територіальної цілісності та забезпечення суверенітету України, голова парламенту зазначив, що ця ініціатива спричинена подіями, які відбулися після оприлюднення так званої «формули Штанймаєра». «Принципово, що до цієї комісії ввійшли представники всіх фракцій та груп. Я впевнений, що вона зможе досить ефективно збалансувати інтереси суспільства та інтереси держави з цього питання, бо стратегія у нас має бути єдина», — наголосив він.

Звертаючись до теми ухвалення нового закону про особливий статус Донбасу, Голова Верховної Ради нагадав, що термін дії чинного закону завершується наприкінці цього року. «Продовжувати його знову, мабуть, буде не досить ефективно і не-правильно. Тому, коли з’явиться така можливість, Президентом буде ініційовано новий законопроект, бо саме він опікується цим напрямом, але далі до його ухвалення будуть долучені Верховна Рада та, що найважливіше, українське суспільство. Бо ухвалювати такі важливі законопроекти без урахування думки громадян — це неправильно, некоректно і нелогічно», — підкреслив Дмитро Разумков.

Висловлюючи свою позицію щодо можливого запровадження імперативного мандата, глава парламенту зазначив, що це допоможе зробити народних депутатів відповідальними за свої дії та обіцянки. «Вважаю, що це було б непогано. Бо, приходячи з однією політичною силою, ти несеш відповідальність і за ті ідеї і обіцянки, які давав особисто, і за те, що обіцяла політична сила, — сказав він. — А якщо в депутата змінилися погляди, то йому варто піти і створити власну політичну силу чи піти на округ і довести, що він потужний, самостійний і може знову потрапити до Верховної Ради».