У кінці січня нинішнього року може бути оголошено вирок за спробу втечі ув’язнених із 49-ї колонії посиленого режиму в Кіровоградській області («Голос України» №№ 51—52 за 19.03.2013 та № 69 за 10.04.2013). Наразі у судовому процесі відбулися дебати сторін.

Навесні минулого року на футбольне поле колонії приземлився вертоліт Robіnson-44, керував яким колишній військовий льотчик з Києва Євген Зотов. Орендував вертоліт пасажир, який сів у вертоліт в Олександрії з макетом автомата Калашникова у руках. Під його прицілом льотчик змушений був посадити гелікоптер у колонії. Але коли двоє ув’язнених спробували залізти до кабіни, Зотов вискочив з неї, викинув ключі та вигукнув: «Я заручник!». Принаймні, такою є версія самого Зотова та його захисників.

Проте прокуратура наполягає на тому, що Зотов свідомо сприяв в організації втечі, і попросила для нього максимальної міри за сукупністю статей — десять років ув’язнення.

Справжнім організатором утечі був кримчанин, який сидів за крадіжку грошей через електронні рахунки. Він взяв у спільники молодого в’язня, а той втягнув у справу вітчима, який і орендував вертоліт.

Кіровоградська область.