Після журналістського запиту кореспондента «Голосу України» до керівника ТОВ «УкрФінанси» правління товариства ухвалило рішення «не продовжувати надалі дії зі стягнення боргу з жителя Чечельника Вінницької області Олега Чорного».

Ще в 2010 році «Голос України» розповідав про те, як колекторська компанія «вибиває» з мешканця Вінниччини гроші. Відтоді й до 29 листопада 2013 року на адресу інженера з райцентру Чечельник Олега Чорного надійшло чимало листів від колекторів. Ще більше було телефонних дзвінків. Вимагали повернути банку заборговані кошти. Хоча наш читач стверджував, що ніколи не брав кредит у жодному з банків. Кореспондент «Голосу України» надіслав журналістський запит керівнику ТОВ «УкрФінанси» Ніні Мірошиній з проханням прокоментувати ситуацію. Її відповідь неабияк втішила пана Олега. Керівник компанії повідомила, що прийнято рішення про припинення дій щодо стягнення боргу.

Нарешті перестали телефонувати

Цитуємо фрагмент відповіді: «Беручи до уваги складну ситуацію, що склалася у боржника, 29.11.2013 року прийнято рішення на його користь — деактивувати справу і не продовжувати надалі дії по стягненню боргу», — йдеться у повідомленні.

Водночас у листі наголошується, що компанія має всі законні підстави вимагати повернення заборгованості пана Чорного перед одним із банків. Підтвердженням цьому є документи про оформлення ним банківської картки.

Як вже розповідав «Голос України», чоловік у 2008 році поїхав до Києва на заробітки. На одному з підприємств, де мав намір працювати, в бухгалтерії попередили, що зарплату в них видають через банк, тому треба оформити банківську картку. Документи на зарплатну картку оформив у бухгалтерії підприємства. Але на роботу не влаштувався. Дізнався, що там затримують зарплату, тому вже наступного дня повернувся додому. Чоловік стверджує, що в бухгалтерії добре знали про це.

— Постає питання: навіщо тоді бухгалтерія передала документи в банк? — згадує ту ситуацію співрозмовник. — По-друге, картки я не отримував, ніде немає мого підпису, а з мене вимагають гроші.

За словами пана Олега, спочатку він взагалі не знав, про який борг йде мова. Перші телефонні нагадування від колекторів почали надходити в 2010 році. Каже, тоді йому не пояснювали, що це за борг. Тому чоловік звернувся до суду. Чечельницький районний суд задовольнив його позовну заяву. Зобов’язав колекторську компанію сплатити позивачу 50 тисяч гривень компенсації за завдану моральну шкоду. Однак відповідач добився скасування такого рішення і продовження розгляду справи в Шевченківському районному суді Києва. Наш земляк написав заяву, щоб розглядали справу без його участі. На якому етапі розгляд справи, йому не відомо. У реєстрі судових рішень журналіст не знайшов інформації про  тяжбу пана Чорного з колекторами.

Тепер, на щастя, всі митарства залишилися у минулому. У телефонній розмові Олег підтвердив, що йому перестали надокучати дзвінками, як було раніше. Інформацію про рішення колекторів дізнався від журналіста. Компанія не повідомила йому про це.

Ще одна жертва

У відповіді на журналістський запит керівник ТОВ «УкрФінанси» зазначила, що місія компанії — допомагати боржниками вирішувати їхні боргові проблеми. Особливо уважно ставляться до малозабезпечених, незахищених категорій громадян.

— У Вінницькому регіоні компанія списала заборгованість у декілька тисяч гривень інваліду першої групи пану Кроту, — йдеться в листі. — Рішення про списання боргу прийнято 09.08.2013 р.

Зовсім іншої думки про ТОВ «УкрФінанси» державний службовець вінничанка пані Анжела. Вона розповіла свою історію, яка не може не викликати здивування.

— Мені вже два роки телефонують з «УкрФінансів», — ділиться жінка. — Дзвінки надходять у будні, вихідні та свята. Для них не має значення — день це чи вечір, ранок чи обід. Будь-якої пори колектори не соромляться турбувати. Їм байдуже, здоровий ти, чи, може, щось у тебе болить. Психологічний тиск дуже впливає на людину. Хто пройшов це, погодиться зі мною.

Щоправда, уточнює співрозмовниця, інколи дзвінки припиняються, навіть на тривалий час, буває, на місяць, а то й на два. Однак після того знову, як то кажуть, чуєш: «Добрий день». За словами вінничанки, вона взагалі не мала стосунків з банківськими установами.

— Прошу назвати суму боргу, про який вони без кінця торочать, — не кажуть, — розповідає жінка. — Запитую назву банку, в якому нібито брала кредит, теж не називають. Що це, як не терор?

 

Вінницька область

На знімку: інженер з Вінниччини Олег Чорний, від якого колектори після втручання газети перестали вимагати погашення боргу.

Фото автора.