Українці продовжують стежити за ходом розслідування справи Тетяни Чорновол.  За останньою інформацією, жінку вже виписали з лікарні. Таке рішення ухвалили медики та сама постраждала. Нині родичі Тетяни, а також небайдужі громадяни побоюються, щоб слідство не покарало підставних людей, і вимагають від правоохоронців знайти не тільки виконавців, а й замовників злочину. 

Однак у МВС заспокоюють. Мовляв, уже є результати експертиз, які можуть вказувати на осіб, котрі перебували в автомобілі під час конфлікту із журналісткою. Проте оприлюднювати цю інформацію не поспішають. Адже вона може вплинути на свідчення потерпілої. Принаймні про це повідомили «Голосу України» в прес-службі МВС України.

За словами заступника начальника ГСУ МВС України Олександра Гнатіва,  міліція чекає, щоб провести всі необхідні слідчі дії за її участі. «Це і впізнання, і слідчий експеримент, а також одночасний допит. Наразі ми не можемо оприлюднити результати експертиз, які дають відповідь на питання, хто був в автомобілі, щоб це не вплинуло на показання потерпілої», — зазначив він.

Зараз жінка поступово оговтується від травм і жахливих спогадів. За словами її чоловіка Миколи Березового, вона постійно спить і намагається боротися з головними болями. «А свідчити вона почне, як тільки їй стане краще. Вона зацікавлена в тому, щоб встановити всі обставини, і не тільки тих виконавців, а й тих, хто замовив. Відбулося чотири допити, вже достатньо інформації, щоб робити якісь висновки. Втім, давайте зачекаємо», — зазначив «Голосу України» чоловік.

Він вважає, що його жінку хотіли вбити, однак її врятувала втрата свідомості, після чого нападники вирішили, що вона мертва. «Били винятково по голові. У якому випадку людину б’ють туди? Самі здогадайтеся», — сказав він.

Нагадаємо, що відразу після побиття правоохоронці порушили кримінальну справу за статтею «хуліганство». Та згодом перекваліфікувала її на «завдання тяжких тілесних ушкоджень». Нині затримано п’ятеро осіб. Їм загрожує до семи років позбавлення волі. Ще одного — шостого підозрюваного — оголосили в розшук. Однак, чи всі вони причетні до злочину, невідомо. За словами заступника начальника ГСУ МВС України Олександра Гнатіва, зараз алібі деяких підозрюваних ретельно перевіряється. «Ми ніколи й не стверджували, що всі підозрювані знаходилися на місці скоєння злочину. Для того слідство і потрібне, щоб встановити ступінь участі кожної особи у вчиненні злочину. Нині всі вони перебувають під арештом», — зауважив він.

Але найбільше запитань до підозрюваних. Адже вони плутаються у свідченнях. За словами одного із затриманих, в машині, включаючи його самого, було троє чоловіків. Однак на відео, оприлюдненому в ЗМІ, видно, як із позашляховика вискакують двоє, а машина в цей час починає рухатися. Чоловік каже, що весь час перебував на задньому сидінні. Напевне в слідчих є підстави вважати, що він говорить неправду. Однак МВС просить не поспішати з висновками. Мовляв, ця інформація — таємниця слідства.

Досить багато суперечностей із самим відео. Після жорстокого побиття батько Тетяни Чорновол зняв реєстратор із автомобіля і передав опозиційним депутатам, пишуть деякі ЗМІ. Після цього запис з’явився у Всесвітній мережі. Цікаво, що в ньому відсутні деякі фрагменти відео. Найбільший шматок вирізаний в кінці. Хто і навіщо піддав його обробці — можна тільки здогадуватися. Екс-начальник київської міліції Віталій Ярема стверджує, що відео не було змонтовано, і пояснив, що пропущені за часом уривки пов’язані зі специфікою роботи реєстратора. Детальніше пояснити ситуацію не змогли і в МВС. У прес-службі відомства повідомили «Голосу України», що на сьогоднішній день запис уже перебуває в органах внутрішніх справ. «Але він був наданий нам не одразу після скоєння злочину, хоча така можливість була в сторони захисту. Якби його надали одразу, це могло б сприяти швидшому встановленню причетних до побиття осіб», — зазначили у відомстві.

На жаль, подібні випадки нині в країні не поодинокі. Тільки за останні два тижні спалено чи пошкоджено щонайменше декілька десятків приватних автомобілів, у різних містах побито сімох активістів (одного, в Житомирі, — вже вдруге), серед яких і народний депутат від «Свободи» Андрій Іллєнко, зафіксовано кілька випадків пошкодження дверей у домівках активістів. Правозахисні організації уже звернулись до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської з вимогою забезпечити неупереджене та ефективне розслідування цих злочинів та притягнути до відповідальності осіб, винних у їх скоєнні.