Із підсумкової прес-конференції Голови Верховної Ради України за результатами роботи третьої сесії парламенту
Глава парламенту Володимир Рибак назвав головними досягненнями третьої сесії парламенту ухвалення закону про держбюджет-2014 та соціально-економічні закони. Соціальні ініціативи Президента та продовження прийняття євроінтеграційних законопроектів, за його словами, стануть завданнями на наступну сесію. 
Володимир Рибак не виключив можливості проведення референдуму щодо скасування депутатської недоторканності та депутатських пільг. А політичну та парламентську кризу вбачає за можливе розв’язати лише одним шляхом — через переговори між більшістю та опозицію за участю Президента.
Парламентська криза
На початку зустрічі з журналістами Володимир Рибак відзначив, що парламент нашої держави — це «відображення тих процесів, які відбуваються в нашій державі, це дзеркало в мініатюрі нашого суспільства». Хоча, за його словами, є багато прикладів, яких не повинно бути у вищому законодавчому органі держави, але йому, як Голові Верховної Ради, треба працювати з тими депутатами, які є, яких обрали виборці. «Упродовж третьої сесії парламенту та в останні місяці депутати більше приділяли увагу Майдану, політичній діяльності за стінами Верховної Ради, тому в останній місяць опозиція більше блокувала парламент, аніж працювала над законами, своїми обіцянками, над програ-
мами, які підтримали виборці», — зауважив В. Рибак.
Він проаналізував останні події в парламенті, коли опозиція блокуванням завадила розгляду та ухваленню бюджету за повною процедурою, наголосивши при цьому, що держава не може жити без бюджету. В. Рибак відзначив, що парламентська більшість була готова у минулий четвер проголосувати і за створення ТСК та за закон про амністію учасників Євромайдану, на чому наполягала опозиція, але опозиція заблокувала Голову Верховної Ради і намагалася завадити розгляду бюджету, оскільки він їй не подобається. Тому сесію відкрив Перший заступник Голови Верховної Ради Ігор Калєтнік. «Перший заступник Голови Верховної Ради згідно з Регламентом має право відкривати сесію», — підкреслив В. Рибак. При цьому він додав, що не хотів допустити бійок чи сутичок у парламенті та переходити в інше приміщення із сесійної зали. «Більшість є більшість, і немає таких прикладів, коли меншість заважає і меншість диктує більшості, — сказав В. Рибак. — Такого не буває. Будуть вибори, але парламент повинен працювати. Тому парламент розглянув усі питання і я закрив сесію, оскільки вона була заблокована».
Завдання на нову сесію
Після відкриття 4 лютого нової, четвертої, сесії Верховної Ради сьомого скликання, за словами глави парламенту, перші будуть розглянуті організаційні питання, щоб забезпечити роботу Верховної Ради, зокрема порядок денний сесії. Нині триває підготовка порядку денного четвертої сесії.
Володимир Рибак заявив, що не допустить блокування затвердження порядку денного, як це було на третій сесії. «Цього вже не буде. Я не йтиму далі, поки не буде виконано те, що записано в Регламенті. Тому всі організаційні питання буде розглянуто першими», — сказав він.
Серед першочергових законодавчих завдань на наступну сесію глава парламенту назвав питання соціально-економічного розвитку та реалізацію соціальних ініціатив Президента. «Ми повинні все зробити, щоб цей бюджет запрацював, щоб можливості нашого бюджету дали змогу потроху підняти і заробітну плату в бюджетній сфері, мінімальну зарплату, прожитковий мінімум, і в першу чергу ці закони будуть вино-ситися на розгляд Верховної Ради», — сказав 
В. Рибак.
Слово за Президентом
Голова Верховної Ради повідомив, що підписав усі закони, прийняті парламентом 16 січня шляхом підняття рук і передав на підпис Президентові України. При цьому він зазначив, що в четвер після завершення сесії було зареєстровано низку проектів постанов від опозиції щодо скасування прийнятих законів. «У кого будуть запитання — вони можуть бути розглянуті в судах і у Верховній Раді, юристи можуть дати пояснення з усіх питань», — сказав 
В. Рибак, наголосивши при цьому, що ніщо не заважало опозиції розблокувати парламент і взяти участь в обговоренні бюджету та інших законів, висловити свої думки, критикувати та вносити пропозиції.
Глава парламенту також повідомив, що у вівторок після зустрічі з лідерами фракцій мав телефонну розмову з Президентом і запропонував створити робочу групу за участю опозиції, більшості, представників адміністрації Президента та уряду, щоб узгодити ті дев’ять питань, на яких наполягає опозиція. І Президент підтримав цю пропозицію. У четвер зранку Голова Верховної Ради пропонував лідерам фракцій прийняти бюджет, а після обіду зібратися робочій групі. Та сталося те, що сталося.
«Але я буду наполягати на тому, щоб діалог продовжувався, — сказав В. Рибак. — Кризу можна закінчити тільки через переговори, через те, щоб ми почули один одного — опозиція почула про-владну фракцію, а провладна фракція почула опозицію, і повинен бути представник від позафракційних. А ті питання, які будуть неузгоджені, будемо розглядати за участю Президента. Нехай депутати відпочинуть, і ми продовжимо цю роботу».
Голосування руками — в рамках Регламенту
Голова Верховної Ради запевнив, що все, що відбулося в останній день роботи третьої сесії (коли всі рішення ухвалювалися в сесійній залі голосуванням руками), — було в рамках закону про Регламент Верховної Ради. «Ситуація не дозволила розглянути за повною програмою, але процедура в тих умовах, в яких працювали депутати, вона — законна, — наголосив В. Рибак. — У кого є сумнів — у нас є інстанції, які згідно із законом можуть розглянути. Тому я все підписав, перевірив, щоб усе було підготовлено з дотриманням закону, Регламенту і направив Президенту».
Водночас глава парламенту зауважив, що підписати чи не підписати той чи інший закон — це право Президента як гаранта Конституції.
Закон — один для всіх
Голова Верховної Ради не виключив можливість проведення референдуму щодо позбавлення депутатської недоторканності та скасування депутатських пільг, наголосивши, що народні депутати повинні відповідати перед законом, як усі. «Закон повинен бути один для всіх, — сказав В. Рибак. — Я не виключаю, що вийдемо на референдум. Нехай люди скажуть: повинна бути недоторканність депутатів чи не повинна, вони повинні мати пільги чи не повинні». При цьому глава парламенту нагадав, що у прийнятих змінах до Регламенту передбачено такий механізм: якщо депутат порушить закон, буде направлено подання до Верховної Ради, яке буде відправлено депутатові, котрий має дати пояснення, що відбулося, після цього на сесії парламенту буде заслухано подання самого депутата чи його адвоката, і тоді Верховна Рада дасть можливість слідчим органам провести подальшу роботу з цього питання. Водночас В. Рибак наголосив, що такі закони, які передбачають рівність депутатів перед законом, є майже в усіх розвинутих країнах світу і відповідають європейським стандартам. І законопроект було узгоджено з європейськими експертами.
Щодо інших законів, які були ухвалені парламентом 16 січня і вже викликали широкий резонанс у суспільстві, серед журналістів та експертів, вітчизняних та європейських, зокрема, закони про наклеп та екстремізм, В. Рибак відзначив, що ці закони ще не підписано Президентом. І глава держави має подивитися на ці закони з точки зору відповідності Конституції та європейським стандартам. При цьому глава парламенту наголосив, що такого немає у жодній європейській державі — коли захоплюють адміністративні будівлі та організовують там їдальню й нічліжку, а на проїжджій частині — палатки та кухні.
Заяви про вихід
Голова Верховної Ради повідомив, що до нього ще не надійшла заява від народного депутата України Анатолія Гриценка про складання депутатських повноважень, про що вже заявив депутат. За словами В. Рибака, у нього є лише заява Гриценка про його вихід із фракції «Батьківщина» та заява лідера фракції Арсенія Яценюка про виключення Гриценка із фракції. У четвер надійшла заява від народного депутата Романа Забзалюка, котрий передумав складати повноваження народного депутата, її направлено до Регламентного комітету.
Курс на євроінтеграцію є незмінним
Глава парламенту також спрогнозував, що на наступній сесії депутати повернуться до розгляду євроінтеграційних законів. «Думаю, прийде час і Україна повернеться до розгляду питання про асоціацію з ЄС, але після того, як в економіці України будуть гарантії, що підприємства не зупинятимуться, що люди матимуть роботу і після підписання угоди не будуть закриті підприємства, — сказав В. Рибак. — Це питання залишається відкритим».
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
ФАКТ
Упродовж третьої сесії Верховної Ради відбулося 33 пленарні засідання парламенту. З початку сесії розглянуто близько 650 законів і прийнято майже 340 законів. Передусім ці закони спрямовано на соціально-економічний розвиток держави та адаптацію вітчизняного законодавства до європейських стандартів. Нині на розгляді в парламенті перебуває близько 2000 законів.
ДОСЛІВНО
Володимир РИБАК, Голова Верховної Ради України:
«Я буду наполягати на тому, щоб діалог продовжувався. Кризу можна закінчити тільки через переговори, через те, щоб ми почули один одного — опозиція почула провладну фракцію, а провладна фракція почула опозицію».
Журналісти під час прес-конференції.