Про це під час прес-конференції заявив народний депутат від фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко. «Жоден закон не є недоторканним. Безумовно, закони можуть коригуватися, але для переголосування немає жодних підстав. Після того, як опозиція під час голосування в парламенті порушила законодавство, ми працювали у відповідності з Регламентом. Усе це підтверджується підписами депутатів», — зазначив В. Колесніченко (на знімку праворуч).

Також парламентарій пояснив, чому більшість голосувала за законопроекти руками. «За проект Держбюджету ми голосували без обговорення, тому що не було такої можливості. До того ж усі проекти законів внесені профільними комітетами і були на руках у депутатів. Порядок денний не затверджувався, тому говорити, що щось було зроблено без порядку денного — не відповідає дійсності. Кожне питання перед голосуванням було винесено на обговорення, пропонувалося внести його до порядку денного, його вносили і після цього голосували», — сказав він.

В. Колесніченко розповів, що зміни до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» він готував три роки. Зокрема, парламентарій зазначив, що при підготовці ініціативи стосовно іноземних агентів був узятий досвід США. «Цей закон вимагає від особи, яка отримала іноземну допомогу для тієї чи іншої діяльності, реєстрації. Після отримання статусу іноземного агента, вона має щоквартально публічно звітувати про отримані гроші та про те, куди вона їх витрачає. Під час поширення будь-якої інформації особа повинна вказувати, в інтересах якої держави вона виступає як іноземний агент», — розповів народний депутат.

Крім того, він зауважив, що за завідоме поширення наклепу «світить» адміністративна відповідальність або виправні роботи. Також, за його словами, передбачений штраф за участь у вуличних зборах, мітингах у масках, шоломах або з використанням інших способів маскування. А ще забороняється брати участь у мирних громадських акціях, де використовуються піротехнічні засоби, зброя — без згоди органів внутрішніх справ.

Народний депутат від фракції Партії регіонів Володимир Олійник (на знімку ліворуч) переконаний, що, швидше за все, стаття, яка передбачає покарання за наклеп, не працюватиме. Адже якщо люди дізнаються про таку норму, то вони будуть дуже обережні в своїх висловлюваннях. Отже, і дискусії стануть змістовнішими, а не переходитимуть на особисті образи. «В жодній мірі до тих, хто пише правду, ця норма не застосовуватиметься», — підкреслив він. Натомість парламентарій не виключає, що згодом деякі статті законів, ухвалених в четвер, можуть бути лібералізовані.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.