Два інфузомати, ультразвуковий інгалятор, електронні ваги та пульсоксиметр подарували відділенню недоношених новонароджених Тернопільської обласної дитячої клінічної лікарні волонтери проекту «Здорові діти — щаслива Україна».

У цій лікарні «Голос» передплачують усі 23 відділення.

— Ми узгоджували з медиками, яке саме обладнання і якої марки їм найбільше потрібно, — розповідає волонтер Максим Височанський. — Ми вже вдруге купуємо обладнання для дитячої лікарні, перший раз — для відділення анестезіології та інтенсивної терапії. Організації як такої у нас немає, просто зібралися молоді люди і вирішили допомагати дітям. Головний кістяк — до десятка осіб. У кожного — робота, сім’я. Але викроюємо час і для збирання коштів: ходимо до знайомих, в офіси, стоїмо зі скриньками у найвелелюдніших місцях. Навіть моя п’ятирічна донечка з нами — із кошичком. Гривня до гривні — і виходить пристойна сума.

— Перед тим як зайнятися цією справою, ми вагалися, кому найбільше потрібна допомога, — приєднується до розмови волонтерка Олена Колобохова. — Були пропозиції віддавати кошти будинкам-інтернатам, сиротинцям, але їх усе-таки непогано фінансує держава, а ось медичного обладнання бракує.

Здебільшого дорога до волонтерства, благодійництва лежить через особисте лихо. На щастя, волонтери проекту «Здорові діти — щаслива Україна» раніше не стикалися з роботою дитячої лікарні, в декого з них поки що немає діток. Тим цінніше їхнє піклування про здоров’я маленьких пацієнтів.

— Через наше відділення в рік проходить 250—270 немовлят, — розповідає завідувачка Тетяна Бліхар. — Ми виходжуємо їх після реанімації. Найменша дитинка потрапила з вагою 580 грамів. Тут щодень — боротьба за життя, без висококласного обладнання не обійтися, тому ми щиро вдячні волонтерам за допомогу.

— На жаль, кількість патологій новонароджених зростає, — констатує доцент кафедри педіатрії Тернопільського державного медуніверситету ім. Івана Горбачевського Інна Кубей. — Причини різні — від генетичних до соціальних. Ми вже вивели певну циклічність появи на світ недоношених діток. Найбільше їх у період сільськогосподарських робіт. Наші жінки не вміють себе берегти. Мішок картоплі перед собою — і ось результат.

У кювезах лежить таке мацьопство, що серце обривається. Але за доброго догляду будуть і з недоношених діток люди. До речі, кювези у відділенні старенькі, та й тих бракує. Найпростіший коштує до ста тисяч гривень. Може, знайдуться в Україні багаті люди, які зроблять величний жест? Волонтерам на один кювез потрібно рік збирати кошти.

На знімку: медики приймають допомогу від волонтерів.

Фото автора.