Академік-секретар Відділення загальної педагогіки та філософії освіти Президії НАПН України Світлана Сисоєва, директор ДНПБ ім. В. О. Сухомлинського Лариса Березівська.

Про методичні засади розвитку освітянських бібліотек та науково-інформаційний супровід галузі говорили учасники міжнародної науково-практичної конференції «Інформаційне забезпечення сфери освіти та науки: до 20-річчя Державної науково-педагогічної бібліотеки України імені В. О. Сухомлинського», що відбулася вчора в Києві.

«ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського — це провідний галузевий науковий, науково-інформаційний, науково-методичний та культурно-освітній центр України», — наголошує президент НАПН України, доктор педагогічних наук, професор Василь Кремень. Саме з його ініціативи два десятки років тому було створено книгозбірню.

«Сьогодні це потужний науковий центр. У книгозбірні працює 99 працівників, з яких 58 — це науково-педагогічні», — відзначає доктор педагогічних наук, професор, дійсний член НАПН України, академік-секретар Відділення загальної педагогіки та філософії освіти Президії НАПН України Світлана Сисоєва.

— З вдячністю згадуємо першого директора бібліотеки Павлу Іванівну Рогову, якої вже немає з нами. Намагаємося розвивати найкращі традиції, які склалися в колективі, в сучасних умовах — в умовах розвитку цифрового суспільства, використання інформаційно-комунікаційних технологій, — розповідає директор бібліотеки, доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент НАПН України Лариса Березівська.

Бібліотека є однією з чотирьох українських книгозбірень загальнодержавного значення, що мають статус науково-дослідних установ. «Першим і основним напрямом нашої діяльності є здійснення наукових досліджень задля інформаційного забезпечення сфери освіти. Другий напрям — це науково-методичний супровід діяльності мережі освітянських бібліотек, а це понад 15 тисяч шкільних книгозбірень, а крім того, наукові бібліотеки педагогічних університетів», — додає Лариса Березівська.

Бібліотека є центром із вивчення й розповсюдження сухомлиністики, що приваблює сюди не лише українських, а й закордонних відвідувачів. «Родина Василя Олександровича у 2003 році передала бібліотеці його архів, — нагадує Лариса Березівська. — У ДНПБ є кімната-читальний зал Фонду Сухомлинського. Пишаємося тим, що в нас працює донька видатного педагога академік Ольга Сухомлинська та його онука Леся Віталіївна. Сьогодні в умовах розбудови Нової української школи ця кімната-читальний зал надзвичайно популярна. Тому що і спадщина Сухомлинського, і НУШ ґрунтуються передусім на ідеях гуманізму і дитиноцентризму. Цей зал відвідують освітяни, науковці, бібліотечні працівники не лише з України, а й з-за кордоную».

ДОВІДКОВО

ДНПБ ім. В. О. Сухомлинського НАПН України створена 30 жовтня 1999 року шляхом об’єднання наукової бібліотеки Інституту педагогіки НАПН України та Центральної освітянської бібліотеки Міністерства освіти.

Фото Юрія ПЕРЕБАЄВА.