Продовживши ранкове пленарне засідання до 16-ї години, народні депутати перейшли до розгляду поправок до проекту закону «Про внесення змін до Закону України «Про Державне бюро розслідувань» щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань» (№ 2116).

За словами голови Комітету з питань правоохоронної діяльності Дениса Монастирського, під час підготовки проекту до другого читання до нього надійшло 328 поправок, з яких 123 враховано частково або редакційно, 205 — відхилено.

«Після доопрацювання комітетом маємо такі положення. Перше. Державне бюро розслідувань змінює свій статус із центрального органу виконавчої влади, що здійснює правоохоронну діяльність, на державний правоохоронний орган. Друге. Директору ДБР надаються повноваження одноосібно приймати рішення та нести всю повноту відповідальності за результати діяльності ДБР. Третє. Посилюється контрольна функція парламенту. Зокрема, Верховна Рада за результатами розгляду звіту Директора ДБР про результати діяльності його органу за календарний рік може визнати роботу ДБР незадовільною, що, в свою чергу, може стати підставою для його звільнення з цієї посади. Четверте. З метою забезпечення безперервності розслідувань справ Майдану передбачається можливість переведення слідчих органів прокуратури та прокурорів, які розслідували справи Майдану, до ДБР без обов’язкового проведення конкурсу. Таким чином, у зв’язку з суттєвою зміною обсягу повноважень Директора ДБР та зміною статусу цього органу з дня набрання чинності цього закону, повноваження Директора ДБР та його заступників припиняються достроково та розпочинається процес перезавантаження Державного бюро розслідувань», — зауважив Д. Монастирський, додавши, що комітет рекомендує ухвалити законопроект № 2116 у другому читанні та в цілому.

Проте розглянути всі поправки народні депутати не встигли. Адже, відповідно до проголосованого раніше рішення, з 15-ї до 16-ї години мало відбутися обговорення питань під рубрикою «Різне». На цьому, зокрема, наполягали депутати-мажоритарники, адже саме у цій рубриці вони можуть порушити питання, які хвилюють їхніх виборців на місцях.

Щоправда, тут виникла колізія. З одного боку, Верховна Рада ухвалила рішення щодо «Різного», з іншого — розпочавши розгляд законопроекту, народні депутати, відповідно до Регламенту, не мали права не завершивши його, переходити до іншого питання.

З цього приводу висловились представники фракцій, проте однозначного рішення так і не знайшли. Тож у роботі парламенту було оголошено перерву, яка тривала практично до завершення робочого дня. Розгляд поправок до проекту закону «Про внесення змін до Закону України «Про Державне бюро розслідувань» щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань» (№ 2116) народні депутати продовжать наступного пленарного тижня, з третього грудня. Адже, відповідно до календарного плану, тиждень з 18 листопада парламентарії працюють в округах, а з 25 листопада — у комітетах, комісіях і фракціях.