Черговою жертвою медичного «поліпшення» став обласний госпіталь для інвалідів та ветеранів війни в Херсоні. Його колектив та пацієнтів збурив наказ Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації № 122, яким заклад зобов’язали припинити діяльність свого відділення гемодіалізу та його філії у Каховському районі, протягом наступних двох місяців скоротивши сорок його штатних працівників.

Від наказу, м’яко кажучи, не в захваті і 98 інвалідів, вік яких — від 20 до 70 років, що потерпають від гострої та хронічної ниркової недостатності. Адже їх життя в буквальному розумінні цього слова залежить від встановлених у відділенні апаратів «штучна нирка», де вони тричі на тиждень мають проходити процедуру очищення крові від токсинів, із якою не справляються їхні внутрішні органи. Якщо вона вчасно не відбудеться, людина може померти в муках.

Такого не чекали

Мотивуючи своє рішення, у Департаменті охорони здоров’я Херсонської ОДА посилаються на спільний наказ Мінохорони здоров’я та Академії медичних наук України ще від 30 вересня 2003 року № 65/462. Згаданий документ передбачає надання послуг з очищення крові за державний кошт у центрах нефрології та діалізу, створених як підрозділи обласних лікарень. Такий центр почали створювати і в обласній клінічній лікарні Херсона «для поліпшення якості та організації системи медичної допомоги дорослим хворим нефрологічного профілю» (цитата з  наказу департаменту). Але місцеві медики та хворі вказують на те, що новація породжує більше запитань, ніж дає відповідей на них. А от комфорту для інвалідів якраз не додає — радше, навпаки.

— Госпіталь для інвалідів та ветеранів війни є комунальним закладом і фінансується з обласного бюджету. Та ліквідація нашого відділення гемодіалізу попередньо не обговорювалася ні на сесії обласної ради, ні в профільних комісіях, — коментує головний лікар госпіталю — депутат Херсонської облради Валерій Тимошенко. — У департаменті охорони здоров’я облдержадміністрації мені повідомили, що в новому центрі встановлять десять нових апаратів «штучна нирка» італійського виробництва. Але не сказали, чи обслуговуватимуть їх працівники існуючого у нас відділення гемодіалізу, чи хтось інший, і куди в такому разі я маю їх працевлаштувати. Невідомо також, що робити із працюючими сьогодні у госпіталі та каховській його філії 14 апаратами гемодіалізу. Вони відпрацювали від одного до чотирьох років і не вичерпали ще й третини експлуатаційного ресурсу. Але якщо вчасно їх не «промивати» і не проводити інших регламентних робіт, техніка загальною вартістю понад мільйон гривень за кілька місяців остаточно вийде з ладу і відремонтувати її буде дуже складно, або взагалі неможливо. Бюджет втратить колосальні надходження — ми, відверто кажучи, такого не чекали.

«На нас наче відро помиїв вилили»

Завідувач госпітального відділення гемодіалізу Микола Козаченко з гіркотою каже, що чиновники від медицини розпорядилися долями лікарів та медсестер і навіть не порадилися з ними — отримали наказ, і готуйтеся до скорочення. «Ми зараз почуваємося так, наче на нас відро помиїв вилили. Адже відділення гемодіалізу в госпіталі існувало понад два десятиріччя, і жодних нарікань на його роботу не було. Сьогодні кожен з його працівників — це навчений, досвідчений фахівець, котрий досконало знає свою роботу. В області таких більше немає, інших доведеться навчати спочатку. До того ж замало купити нові апарати «штучна нирка» і набрати нових спеціалістів. Для нормального функціонування цих апаратів необхідно використовувати підготовлену воду промислової очистки, обладнання для якої у обласній клінічній лікарні наразі відсутнє. У нас такий комплекс діє, і лише цього року госпіталь вклав у його капітальний ремонт близько двохсот тисяч гривень, замінивши мембрани фільтрів та двигун. Тепер з’ясовується, що наші зусилля і витрати нікому не потрібні. Але чому було принаймні не попередити про це заздалегідь? — вкрай обурений Микола Петрович. — Крім того, про яке поліпшення обслуговування пацієнтів може йти мова, якщо кількість нових апаратів «штучна нирка» не збільшувати? Адже зараз у нас вони працюють з максимальним навантаженням у дві зміни!».

Передумов для протистояння влади й трудового колективу госпіталю для інвалідів та ветеранів війни не виникло б, якби Департамент охорони здоров’я Херсонської ОДА просто передав майно й приміщення відділення гемодіалізу на баланс створюваного Центру нефрології, гемодіалізу та перитоніального діалізу, перевівши туди і його працівників. Але вони підозрюють, що на вакансії (надто — керівні) там уже підібрали свої кандидатури, а їх просто «списали», як непотріб. Адже гарантій працевлаштування після очікуваного скорочення людям у білих халатах ніхто не збирається давати.

«Годі експериментувати на людях!»

Пацієнти ліквідацією госпітального відділення гемодіалізу також дуже незадоволені. Вони написали Президенту України Віктору Януковичу та Прем’єр-міністру Миколі Азарову колективного листа за 

87 підписами, в якому просять проаналізувати доцільність закриття відділення.

— Про ліквідацію відділення щойно почула від лікарів, і ця новина — як удар нижче пояса. Про нове обладнання, під яке з волі чиновників мусимо лягти, особисто я нічого не чула, а от про роботу тих апаратів «штучна нирка» та медиків, котрі їх обслуговують, можу відгукнутися тільки позитивно. Тож мені й невтямки, для чого відмовлятися від хорошого заради кращого, та ще й бюджетні гроші на це витрачати. У нас що, більше немає куди їх витратити? — слушно запитує інвалід першої групи з Херсона 50-річна Галина Божко. — Очищення крові від токсинів на апараті «штучна нирка» мені треба робити тричі на тиждень. І щоразу маю діставатися за сотню кілометрів на автобусі з рідного села Пам’ятне у Голопристанському районі Херсонщини до обласного центру. 

— А дороги в нас розбиті, тож кожна яма чи горбок біллю «відлунює», — переживає 

60-річний інвалід Євген Кобзар. — Таких, як я, тільки в нашому районі -півтора десятка. Та й іншим інвалідам з степової «глибинки» потреба щотижня мотатися  до Херсона чи Каховки істотно  скорочує життя. Нам обіцяли, що у найближчій перспективі відкриють філії в райцентрах Гола Пристань та Генічеськ. Утім замість обіцяної децентралізації вийшла така «централізація».

Перш ніж діяти, треба думати

Зазначимо: управлінці від медицини в Херсонській області уже не вперше «наступають на ті самі граблі», провокуючи спалахи невдоволення місцевих громад через непродумані реорганізації. Приміром, у селищі Архангельському Високопільського району дільничну лікарню, щойно відремонтовану коштом місцевого бюджету та спонсорів, вольовим рішенням «згори» розділили на терапевтичне відділення райлікарні та амбулаторію сімейної медицини, залишивши працювати в них лише 9 медиків з 23.

Якість обслуговування пацієнтів від цього, звісно, не поліпшилася. Наслідки: спалах обурення селян, численні звернення до народних депутатів України і... прапор Євросоюзу, піднятий на щоглі у центрі Архангельського за рішенням селищної ради.

Натяк недвозначний: люди хочуть не безпредметних патякань про «поліпшення», а освіти й медицини — за європейськими стандартами. Натомість поки що отримують лише економію на їхньому здоров’ї під прикриттям нескінченних реорганізацій.

Анатолій ЖУПИНА, головний редактор тижневика «Новий день» (Херсон), Сергій ЯНОВСЬКИЙ, власкор газети «Голос України» в Херсонській області.

Фото Сергія ЯНОВСЬКОГО.

Факт

Процедурами очищення крові на апаратах «штучна нирка» у Херсонському обласному госпіталі для інвалідів та ветеранів війни і в його каховській філії постійно користуються 88 пацієнтів чи не з усіх районів області. Кожен з них відвідує госпіталь 144 рази на рік, і одна така процедура обходиться бюджету в п’ятсот гривень.

Цитата

«На запитання, які у нас виникають, отримуємо відповідь, що будемо переведені у нове відділення з «найновішим обладнанням». А воно, як ми дізналися, ніде на території України ще не працювало. Переконливо просимо вас розібратися в ситуації. А саме: кому це потрібно, коли держава — у важкому становищі, проводити закупівлі дорогого, нікому не відомого обладнання, і «навчання» на живих людях». 

(З колективного листа інвалідів).

Апарати «штучна нирка» у відділенні не простоюють жодного дня.

Головний лікар госпіталю  — депутат облради Валерій Тимошенко.