«Ставлю завдання протягом місяця завершити перегляд тарифів на теплову енергію по всій країні. Наразі вони вже переглянуті для 70 відсотків підприємств теплокомуненерго», — сказав учора під час всеукраїнської селекторної наради віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул. Ідеться про 22—25-відсоткове здешевлення теплової енергії. От тільки надто радіти простим українцям не варто: тепло подешевшає тільки для так званих споживачів бюджетної сфери — шкіл, лікарень, дитсадків.
У Нацкомпослуг уже порахували: заплановане зниження ціни на теплову енергію та гарячу воду для об’єктів бюджетної сфери дасть змогу зекономити протягом року майже 2 мільярди гривень. Тому вже до 20 січня регіони мають надати повний перелік підприємств, яким необхідно скоригувати тарифи з урахуванням зниження ціни на природний газ, нагадав пан Вілкул.
Віце-прем’єр також похвалився: у 2013-му споживання газу для виробництва теплової енергії було зменшено на 6%. Можливим це стало завдяки впровадженню енергозберігаючих технологій, реконструкції та заміні котлів, переведенню котелень на альтернативні види палива. Завдання на майбутнє — встановлення приладів обліку теплової енергії. Причому і на будинках українців, і на підприємствах теплоенергетики. Щоб нарешті ми отримали шанс платити тільки за надану послугу. Нині ж, за офіційними даними, оснащеність технологічними приладами обліку тепла підприємств теплокомун-
енерго становить 97,3%, а от житлового фонду — тільки 35%.
Лишається сподіватися, що заощадження будуть використані ефективно, приміром, на подальшу модернізацію житлово-комунального господарства країни. Бо хоча навіть учора на нараді чиновники запевняли, що готові протистояти будь-яким викликам, з року в рік нормальне проходження опалювального сезону опиняється під дедалі більшою загрозою. Мережі теплопостачання через свій поважний вік просто не витримують навантажень. Як результат — час від часу на вулицях наших міст з’являються незаплановані «гейзери». Один із таких у середу на світанку виник у столиці. Через пошкодження ділянки мережі утворилася промоїна і два автомобілі, припарковані на тротуарі, були пошкоджені. Крім того стався і так званий витік теплоносія на поверхню. За словами очевидців, струмінь води був такої сили, що розірвав асфальт і начебто сягав сьомого поверху сусіднього будинку. У прес-службі компанії «Київенерго» заявили про створення комісії, яка розслідуватиме причини аварії.
Тим часом в уряді також готуються до прогнозованих Гідрометцентром похолодань. З 20 січня в країні очікується подекуди до 20 градусів морозу. «Тому завдання, яке стоїть перед усіма службами, — бути готовими до будь-яких ситуацій для забезпечення людей теплом, водою та електрикою,  сталої роботи громадського транспорту», — підсумував Олександр Вілкул.