Після голосування за закон про держбюджет-2014 і закриття сесії представники парламентської більшості запевнили, що всі рішення було ухвалено легітимно та в межах Регламенту. Натомість опозиція заявила, що домагатиметься скасування прийнятих документів.

Лідер фракції Партії регіонів Олександр ЄФРЕМОВ на брифінгу наголосив, що голосування в сесійній залі руками допускається Регламентом. І щоб не було звинувачень, начебто хтось із депутатів не проголосував, кожне голосування за законопроект буде підкріплено персональними підписами депутатів, які передадуть до секретаріату Верховної Ради.

До того ж О. Єфремов висловив задоволення тим, що голосування вдалося провести в сесійній залі, а депутати вели себе стримано. За його словами, за бюджет та інші закони голосували не лише представники Партії регіонів та КПУ, а й частина позафракційних депутатів, які нині готові підтвердити це своїми підписами. Але їх голоси лічильна комісія не враховувала. «Насправді за законопроекти голосували не 235 депутатів, а більше, близько 247 депутатів», — сказав лідер регіоналів.

А в інтерв’ю журналістам у кулуарах парламенту О. Єфремов заявив, що парламентська більшість і надалі вестиме переговори з парламентською опозицією — чи має вона намір взагалі надалі працювати і брати участь у роботі вищого законодавчого органу держави.

За словами Єфремова, те, що відбулося в парламенті, — не ідеальне ухвалення бюджету. «Ідеальним було б, якби спочатку прийняли в першому читанні, потім у другому та в цілому, — сказав він. — Це не ідеальний бюджет, але це краще, ніж було раніше».

Член лічильної комісії від Партії регіонів Ярослав СУХИЙ пояснив, за якою схемою відбувалося голосування в сесійній залі: спочатку кожен депутат із парламентської більшості на засіданні фракції підписався, що голосуватиме за бюджет, а під час голосування члени лічильної комісії стояли в дверях — і якби хтось із депутатів вийшов із зали, його голос відмінусували б. Але ніхто не вийшов.

Член Бюджетного комітету, регіонал Владислав ЛУК’ЯНОВ наголосив, що всі голосування відбулися чітко за Регламентом: усі депутати змогли висловити свою волю, і опозиція навіть не намагалася завадити ухваленню бюджету. Він відзначив, що пропозиції Бюджетного комітету було роздруковано й роздано депутатам у сесійній залі.

Лідери опозиційних фракцій на брифінгу заявили журналістам, що всі закони, які сьогодні ухвалив парламент, є нелегітимними, тож опозиція оскаржуватиме їх прийняття.

Лідер «Свободи» Олег ТЯГНИБОК заявив, що події в парламенті свідчать про те, що «в нашій державі законодавчої гілки влади вже не існує, а парламентаризм умер». 

Лідер фракції «Батьківщина» Арсеній ЯЦЕНЮК заявив, що парламентська більшість провела голосування шляхом підняттям рук не лише заради бюджету, а щоб прийняти зміни до Регламенту, які дають можливість позбавити недоторканності опозиційних депутатів, і що після таких подій Україну очікує друга хвиля протестних акцій».

Лідер фракції «УДАР» Віталій КЛИЧКО також наголосив, що ухвалені рішення є нелегітимними. «Якщо ці закони будуть підписані Головою Верховної Ради та Президентом, опозиція ініціюватиме референдум щодо недовіри Володимиру Рибаку та Віктору Януковичу», — заявив Кличко.

Відповідаючи на запитання журналістів, чому опозиційні фракції не вчинять так само і не проведуть своє альтернативне засідання, де прийматимуть рішення шляхом підняття рук, Кличко зауважив, що опозиція не збирається в такий спосіб легітимізувати дії влади.

Позафракційний депутат Олег ЛЯШКО закликав усіх позафракційних та опозиційних депутатів проголосувати за скасування рішення про ухвалення закону про держбюджет-2014 у сесійній залі руками. Ляшко в кулуарах через мегафон закликав опозиційних та позафракційних депутатів зібратися в сесійній залі на збори, однак до його голосу не прислухалися.

Народний депутат від КПУ Оксана КАЛЕТНИК у коментарі журналістам відзначила, що довкола ситуації з держбюджетом дуже багато заполітизованості та маніпуляцій. Водночас, за її словами, у бюджеті яскраво виражена соціальна складова — передбачено зростання соціальних виплат, мінімальної зарплати, пенсій, фінансування пільг і субсидій. Депутат назвала закиди щодо збільшення фінансування силових структур, зокрема МВС, безпідставними. Адже нині до структури МВС включено Державну прикордонну та міграційну служби, тому і збільшено видатки правоохоронного відомства на 200 мільйонів. «Порівняно з минулим роком, фінансування МВС — мінус близько 160 мільйонів», — сказала О. Калетник.