Дозволити Аграрному фонду залучати держгарантії за позиками для підтримки агропідприємств у сфері тваринництва — з такою ініціативою виступив народний депутат Андрій Павелко. Відповідний законопроект №3865 «Про внесення змін у заключні й перехідні положення Бюджетного кодексу України (щодо діяльності Аграрного фонду)» депутат зареєстрував у Верховній Раді.
Нагадаємо, що створений у 2005-му Аграрний фонд є державним органом, уповноваженим реалізовувати цінову політику в агропромисловому секторі економіки.
Зареєстрований депутатом документ передбачає створення в структурі Аграрного фонду спеціального суб’єкта господарювання, який зможе залучати під держгарантії позики для підтримки виробників тваринницької продукції.
Необхідність цієї поправки до закону її ініціатори пояснюють недостатнім з року в рік рівнем бюджетних дотацій тваринникам. Що значно стримує розвиток аграрної галузі й негативно впливає на можливість залучення іноземних інвестицій в агросектор. У результаті знижується підприємницька активність у селах, зменшується рівень виробництва продукції.
«Законопроект передбачає гарантії держави з виплати дотації виробникові сільгосппродукції через залучення позик, які погашатимуться за рахунок держбюджету, — розповів кореспонденту «Голосу України» Андрій Павелко. — Отож виробники тваринницької продукції отримають підтримку й можливість залучати інвестиції в розвиток галузі».
Дніпропетровська область.