Голова комітету Микола Сольський.

 


Під час засідання Комітету з питань аграрної та земельної політики.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут

Сьогодні Комітет Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики планує продовжити розгляд законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення (№ 2178-10), який готується до другого читання. Адже на вчорашньому його засіданні під час виступів народних обранців вирували емоції і точилися бурхливі дискусії, тож до безпосередньої роботи над суперечливим документом справа так і не дійшла.

Хоча починалося все доволі виважено. Голова комітету Микола Сольський (фракція «Слуга народу») поінформував: до законопроекту щодо запровадження ринку земель сільгосппризначення надійшло понад 4500 поправок. Зокрема, від фракції «Європейська солідарність» — 58, від фракції політичної партії «Голос» — 15, депутатської групи «За майбутнє» — 38, депутатської групи «Довіра» — 62, фракції «Батьківщина» — 386, сотня поправок від фракції «Слуга народу» і майже 3900 поправок — від фракції «Опозиційна платформа — За життя».

Але опісля в переповненій залі (до дискусії долучилися народні депутати з інших комітетів, прийшли сільгоспвиробники, представники аграрних асоціацій) напруження зросло. Ініціативу перехопили представники опозиційних політичних сил, передусім «Батьківщини». Звучали навіть звинувачення щодо можливого порушення процедурних питань аж до пропозицій взагалі зняти прийнятий Верховною Радою в першому читанні законопроект з розгляду.

Так, голова фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко вимагала провести загальноукраїнський референдум. А до того часу зняти законопроект із розгляду. На її думку, поки в країні триває війна, землю не можна ставити на продаж, адже «ризик втрати території через високі фінансові технології залишається актуальним». За її словами, сьогодні воюють не лише зброєю, а й «технологіями, зокрема, маніпуляцією свідомості людей, прийняттям, в тому числі, законів, які суперечать інтересам народу України». А народний депутат Вадим Івченко зауважив, що 1953 сторінки (стільки аркушів знадобилося, щоб роздрукувати подані правки) за ніч чи за день не можна прочитати.

З’ясувалося, що не всі депутати і від парламентської більшості беззастережно цей документ підтримують. Так, народний депутат Юлія Яцик (фракція «Слуга народу») зазначила: «Як депутат-мажоритарник (обрана по округу № 79, Запорізька область) я утрималася під час голосування цього законопроекту в першому читанні, оскільки вважаю, що в цій редакції... він взагалі неприйнятний... Зустрічалася з виборцями, аграріями... Ми напрацювали ґрунтовні правки... І, висловлюючи голос своїх виборців у парламенті, я наполягатиму на цих правках. Проте, ознайомившись зі стосом документів, не побачила жодної своєї правки включеною до розгляду на комітеті...».

У свою чергу головуючий на засіданні Микола Сольський заспокоїв присутніх, що все враховано. «У нас не одне засідання буде. Усі бачите, яка кількість правок», — поінформував він.

У підсумку, за ініціативи Миколи Сольського, засідання комітету буде продовжено 12 грудня. А секретаріату доручено розбити правки за структурними частинами та об’єднати однакові за змістом для зручності подальшого розгляду.