Заступник начальника генерального штабу ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв (на той час Командувач ООС) на заході в рамках національно-мистецького проекту «Art-перемир’я», Авдіівка, грудень 2018 року.

У період з 17 по 20 грудня 2019 року, напередодні та безпосередньо на святковий День Святого Миколая, за сприяння Генерального штабу ЗСУ на Донбасі заплановано проведення святкової акції під назвою: «Книжка в гості завітала — свято дітям влаштувала». Акція проводиться в рамках національно-мистецького проекту «Art-перемир’я»: сюди залучається лауреат міжнародних фестивалів — театр-лабораторія «VIE» (Запоріжжя) із музичною ACTIONказкою «Хоробре серце, косі очі».

Заплановані вистави у прифронтових населених пунктах Мар’їнка, Світлодарськ, Парасковіївка, Соледар, Миронівське, Красногорівка. Майже 3000 дітей віком від 5 до 13 років із міст та містечок прифронтової зони побачать святкове дійство й отримають подарунки від Святого Миколая за сприяння українських військових.

Під час акції за підтримки видавництва «АРТ ПРЕС» презентують книжку «Листи здалеку» офіцера ЗСУ, учасника бойових дій на сході України Бориса Кутового, та понад 500 книжок українською мовою буде передано до 130 містечкових і шкільних бібліотек населених пунктів, наближених до лінії фронту. Керівник-координатор проекту — офіцер цивільно-військового співробітництва Борис Кутовий. Художній керівник — режисер-постановник Київського національного академічного театру оперети Максим Добролюбов.

— Турбота про мирне і щасливе дитинство маленьких українців, дітей війни — це не обов’язок, це поклик серця, — наголосив заступник начальника Генерального штабу ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв.

Довідково

Національно-мистецький проект «Art-перемир’я» засновано 2018-го заступником начальника Генерального штабу ЗСУ генерал-лейтенантом Сергієм Наєвим (на посаді Командувача Об’єднаних сил). Нещодавно продовження проекту схвалено начальником Генерального штабу — Головнокомандувачем ЗСУ генерал-полковником Русланом Хомчаком, його проведення доручено генерал-лейтенанту Сергію Наєву.

Основною ідеєю проекту є сприяння культурному відродженню української нації і національно-культурна просвіта. Пріоритет дії проекту — діти віком від 5 до 15 років, які мешкають у населених пунктах Донецької та Луганської областей, наближених до зони зіткнення. Провідні меседжі проекту: «Діти України мусять рости українцями», «Коли говорять музи — гармати мовчать».

Проект реалізується за рахунок благодійної підтримки. У його впровадженні на території Донецької та Луганської областей всебічне сприяння надається Генеральним штабом ЗСУ, командуванням Об’єднаних сил та місцевими військово-цивільними, районними державними адміністраціями.

До участі у проекті залучалися лауреат міжнародних фестивалів — театр-лабораторія «VIE» (Запоріжжя) із виставою «Малюк та Карлсон» і Чернігівський театр ляльок ім. Олександра Довженка із виставою-лауреатом національної театральної премії 2018 року «Ангелик, що загубив зірку». Постановки показали у 12 населених пунктах Донецької та Луганської областей поблизу лінії розмежування: Бахмуті, Торецьку, Мар’їнці, Краматорську, Кураховому, Миронівському, Попасній, Парасковіївці, Авдіївці, Лисичанську, Соледарі, Рубіжному. Вистави відвідало понад 7000 дітей війни, які окрім приємних вражень отримали солодкі подарунки. У грудні 2018-го в рамках проекту було проведено грандіозний оперний концерт «Опера Перемоги» у соляній шахті Соледара на глибині 188 метрів, на якому виступили оперні солісти національних оперних театрів України у супроводі симфонічного оркестру. Цей концерт символізував об’єднання усіх прогресивних сил України заради Перемоги.