Російська пропаганда продовжує штампувати фейки, перекручуючи реальні події у своїх «кривих дзеркалах». Минулого тижня споживачі інформації росЗМІ підклали кілька таких модифікаційних «качок», що заслужили уваги групи «Інформаційний спротив». 

Так, у моніторингу брехні та й маніпуляцій «ІС» зафіксовано фейк від російських джерел про те, що на зустрічі в «нормандському форматі» у Парижі у Президента України Володимира Зеленського виступ було написано російською мовою. Джерелом цієї дези став канал Пул N3 в Telegram, який веде російський журналіст Дмитро Смирнов. «Виступ Зеленського на саміті в Парижі написаний: а) від руки; б) мовою агресора», — сказано в повідомленні. Новину передбачувано перепостив собі на сторінку російський пропагандист Володимир Соловйов. Фото тексту в руках Зеленского опублікувало європейське фотоагентство EPA. У співтоваристві «Черговий ООС» розшифрували текст із аркушів, і насправді він написаний українською.

Сенсаційне визнання зробив гендиректор одного з телерупорів роспропа Костянтин Ернст, який заявив про те, що «Перший канал» брехав про український винищувач, що нібито збив малайзійський Боїнг. «Ми люди, ми помилилися, але не спеціально», — сказав він в інтерв’ю кореспонденту журналу The New Yorker. А ось Михайло Леонтьєв, колишній ведучий програми «Однако», в якій свого часу показали фейковий знімок, сказав виданню «Подъем», що не вважає демонстрацію того фото знімка помилкою. «Ми від самого початку з Костею розуміли, що це в якійсь мірі інтелектуальна провокація, жодних тверджень, щось, що ми говоримо — правда, у сюжеті немає. Яка ж тут помилка?» — уважає він.

«Виходить, що Ернст намагався сказати правду про брехню, але ще раз збрехав. От це рівень майстерності в маніпуляціях і брехні!», — резюмують в «ІС».

Верифікатори пропагандистських маніпуляцій Кремля звертають увагу ще на одну класичну «страшилку», адресовану громадянам, які проживають на території ОРДЛО. У новинний сюжет ТСН потрапила літня пара, яку попросили прокоментувати події на Луганщині. Чоловік заявив, що його турбують переслідування за російську мову: мовляв, бачив сюжет про те, що за російську мову в Україні комусь «порвали рота»... На запитання кореспондента про те, звідки сімейство черпає інформацію, пенсіонери простодушно відповіли — з новин на російських телеканалах, інші їм просто недоступні. До слова, схожий фейк торік поширював російський телеканал «Звезда»...