Минулої п’ятниці, 13 грудня, ввечері Печерський райсуд обрав для волонтерки, дитячого хірурга Юлії Кузьменко та музиканта, ветерана АТО Андрія Антоненка, яким оголосили підозру у вбивстві журналіста Павла Шеремета, запобіжний захід у вигляді арешту до 8 лютого 2020 року. А ще одну підозрювану по цій резонансній справі — контрактницю ЗСУ, медика Яну Дугарь відправив під цілодобовий домашній арешт.

Міністерство у справах ветеранів готове надати правову допомогу всім підозрюваним. Про це на своїй сторінці у ФБ написала очільниця міністерства Оксана Коляда. Вона нагадала про принципи верховенства права та презумпцію невинуватості. Та зазначила: рівень доказової бази має бути абсолютно переконливим, а ступінь вини кожного з обвинувачених може визначити тільки суд. Коляда звернулася до чиновників, правоохоронців, журналістів, ветеранів, волонтерів з вимогою слідкувати за формулюваннями, коли йдеться про оцінку людей та дій. «Є правові рамки, а є ще морально-етичні», — наголосила міністр.

Нагадаємо, 12 грудня Нацполіція затримала і за згодою ГПУ оголосила підозру фігурантам «справи Шеремета». Перший заступник голови Нацполіції, генерал поліції Євген Коваль під час брифінгу в МВС назвав їхні імена, серед яких ветерани АТО та волонтери Яна Дугарь, Юлія Кузьменко, Андрій Антоненко, Інна та Владислав Грищенки (заарештовані раніше). Основною версією мотиву злочину слідство називає «дестабілізацію соціально-політичної ситуації в державі шляхом вбивства відомої особи».

Минулої неділі у Харкові відбулася акція на підтримку звинувачених у вбивстві Павла Шеремета. Її учасники — ветерани російсько-української війни та місцеві волонтери — висловили недовіру основній версії слідства та заявили, що сприймають дії правоохоронців як наступ на активну частину населення.