Із вітальним словом під час презентації звернулися Голова Верховної Ради Дмитро Разумков та Тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор.

У своїй промові Голова Верховної Ради, зокрема, наголосив на багаторічній плідній співпраці з USAID та висловив сподівання, що в подальшому вона лише поглиблюватиметься. «Для нас це принципово важливо, бо це не лише інформаційна підтримка, яка також важлива для Верховної Ради, а й методологічна підтримка та фінансова взаємодія. Крім того, це дуже важливий сигнал, який сьогодні отримає Україна як держава, і Верховна Рада як інституційний орган. Тому сподіваюся, що в подальшому ми зможемо поглиблювати, покращувати та створювати спільні умови для того, щоб Україна розвивалась і привносила у світове співтовариство ті демократичні цінності, які сьогодні є в нашій державі», — сказав Дмитро Разумков.

У свою чергу Вільям Тейлор (на знімку) зауважив, що американська сторона зацікавлена почути наші пропозиції щодо подальшої співпраці задля побудови більш стабільної, демократичної та заможної країни. Пан Тейлор не вперше в Україні й законодавчому органі нашої країни, він пам’ятає часи, коли в залі парламенту було багато радянської символіки. Один із таких символів — молот і серп — зберігається і в нього, розповів він по секрету. Тож, зачепивши трансформації, яких зазнала наша держава та суспільство, він акцентував увагу на різних програмах допомоги, які здійснює USAID.

«Нинішній захід — це своєрідний символ того, як ми підтримуємо Україну на демократичному шляху», — сказав він, зауваживши водночас, що в Конгресі США Україна має підтримку обох партій. І свідчення того — санкції, які США планує ввести щодо «Північного потоку-2». «Я упевнений, вони будуть відчутні і сповільнять цю загрозу для української незалежності», — зауважив В. Тейлор.

Презентаційний захід — це можливість Посольства США в Україні детально поінформувати народних депутатів про діяльність в різних сферах, поглибити майбутнє співробітництво та наголосити на продовженні підтримки України. Співорганізатором заходу виступили Верховна Рада, Посольство США в Україні, Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та Програма USAID «Рада: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво».

Власне, співпраця України з USAID триває вже 28 років і зачіпає багато аспектів. У рамках презентації були представлені напрями діяльності USAID — вдосконалення законодавчих та політичних процесів, боротьба з корупцією, децентралізація, енергетична безпека тощо. А також проекти та партнери USAID — це, зокрема, підтримка аграрного і сільського розвитку, демократичне врядування у Східній Україні, «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), Міжнародна фундація виборчих систем, прозорість і підзвітність у державному управлінні та послугах, проект з реформи охорони здоров’я.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.