«Питання інтелектуальної власності в діяльності нинішнього складу Верховної Ради є одним із найвизначальніших. Якщо ми проаналізуємо економіки найпотужніших світових держав, то побачимо, що в них складова інтелектуальної власності у валовому внутрішньому продукті становить до 40 відсотків. Тому, порівнюючи це з тим, що відбувається в Україні, маємо однозначно визнати, що в нас не створено належних умов для комерціалізації та захисту права інтелектуальної власності», — сказав, відкриваючи парламентські слухання, Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук. У цьому контексті він навів приклад США, де за показниками минулого року галузі, які інтенсивно користуються правами інтелектуальної власності, створюють до 45 мільйонів робочих місць та дають економіці понад 6 трильйонів доларів США, що становить 38,2 відсотка ВВП США. Аналогічна картина в ЄС, де компанії, які активно викориcтовують інтелектуальну власність, забезпечують 42 відсотки ВВП, або 5,7 трильйона євро, та генерують 82 мільйони робочих місць.

«Це те, до чого нам треба прагнути», — зазначив Р. Стефанчук, констатувавши, що поки що Україна лише входить до переліку країн під назвою «Інноватор, що формується». Саме тому політика держави у сфері інтелектуальної власності має стати невід’ємною складовою інноваційної політики та економічного розвитку, наголосив він. Одним із таких кроків стане розробка проекту Національної стратегії розвитку сфери інтелектуальної власності України на період до 2025 року, яка визначатиме візії та перспективи розвитку, стратегічні цілі та дії щодо їх реалізації. «Розробка цієї стратегії відбувалася на базі Національного офісу інтелектуальної власності та за сприяння Всесвітньої організації інтелектуальної власності», — зазначив Перший заступник

Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук.

Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Роксолана Підласа (на знімку) наголосила, що слухання, присвячені питанню інтелектуальної власності, є першими з 2007 року. «Цими слуханнями ми ініціюємо загальнонаціональний діалог, щоб відповісти на запитання: що потрібно зробити для того, щоб система захисту прав інтелектуальної власності нарешті стала ефективною», — зазначила вона.

Участь у парламентських слуханнях також узяли представники державних установ, які опікуються питаннями інтелектуальної власності, Всесвітньої організації інтелектуальної власності, Національної академії наук України, судової гілки влади, наукових установ і громадських організацій та підприємці.

Докладніше читайте у наступному номері газети.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут