Ярослав Железняк, Юлія Тимошенко, Олександр Корнієнко, Олена Шуляк, Руслан Стефанчук.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут

Погоджувальна рада

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков на Погоджувальній раді лідерів депутатських фракцій і груп та голів парламентських комітетів висловив сподівання, що останній пленарний тиждень перед новорічними святами буде продуктивним.

Перед законом усі рівні

Глава парламенту Дмитро Разумков подякував представникам правоохоронних відомств за те, що нарешті суспільство почуло інформацію щодо справи про вбивство журналіста Павла Шеремета, висловивши сподівання, що розслідування буде йти об’єктивно, швидко і неупереджено. Водночас Д. Разумков закликав усі політичні сили: «Перед законом мають бути всі рівні. Незалежно від того, чи людина захищала на фронті, чи займалась якимись іншими справами, однак героїзм при захисті Батьківщини не може давати якихось преференцій перед кримінальним законодавством».

Голова Верховної Ради висловив сподівання, що побачимо не тільки виконавців, а й замовників вбивства Шеремета, і ніхто не тиснутиме на представників правоохоронних органів. «І ми будемо створювати умови, які дозволять робити так, щоб у нашій державі панували закон і незалежний суд», — підкреслив Дмитро Разумков.

Голова Верховної Ради назвав неприпустимим інцидент із нападом на народного обранця колишніми депутатами, який відбувся під час засідання Комітету з питань аграрної та земельної політики, висловивши сподівання, що правоохоронні органи дадуть належну оцінку. «Тут так само повинен працювати закон. Закон має бути один», — підкреслив глава парламенту. Він також наголосив на важливості контрольної функції парламенту, зокрема щодо виконання чинного законодавства.

Нинішнього пленарного тижня, окрім розгляду законопроектів, відбудуться два парламентські слухання: «Побудова ефективної системи охорони інтелектуальної власності в Україні» і «Проблеми формування прожиткового мінімуму в Україні». У п’ятницю, 20 грудня, — традиційна година запитань до уряду, на яку депутати вирішили запросити міністра закордонних справ України Вадима Пристайка з інформацією щодо підготовки до другого раунду перемовин у «нормандському форматі», який має відбутися навесні.

Жодного «особливого статусу» не буде

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук, як представник Президента у парламенті, повідомив, що до розгляду заплановано три важливі законопроекти, на які було накладено президентське вето: про Виборчий кодекс, про ТСК та про «Пласт».

«Президент готовий підписати ці законопроекти, якщо будуть враховані його зауваження», — підкреслив Р. Стефанчук. Окрім цього, він повідомив, що Президент вніс до парламенту зміни до Конституції України щодо децентралізації.

Найчисленніша депутатська фракція «Слуга народу» запропонувала Верховній Раді цього тижня скерувати до Конституційного Суду України президентський законопроект № 2598 про зміни до Конституції щодо реформи децентралізації, повідомив перший заступник голови фракції Олександр Корнієнко. До того ж він наголосив, що документ не містить норм про особливий статус — і не тільки Донбасу, а й Києва.

«Жодних згадувань про особливий статус не те що Донбасу, а навіть Києва вже немає, тому що дуже збалансований законопроект, він стосується завершення реформи децентралізації, однієї з найважливіших реформ, яка п’ять років тому була розпочата», — сказав О. Корнієнко. За його словами, у законопроекті закладено так званий принцип повсюдності, спрямований на те, щоб «уся Україна була покрита громадами».

Не лише тактика, а й стратегія

Співголова фракції «Опозиційна платформа — За життя» Юрій Бойко нагадав, що минуло сто днів роботи нового уряду, але новий уряд, за його оцінкою, — «переплутав пріоритети». «Немає стратегії діяльності, а тактично зосередилися на двох речах — випуск ОВДП під 9% річних, що може призвести до серйозних економічних потрясінь у державі, і — за будь-яку ціну отримати кредит МВФ, — заявив політик. — Ми категорично проти такого підходу, бо держава бере на себе драконівські зобов’язання. І намагання продати все — підприємства, землю». Фракція «ОПЗЖ» наполягає на ухваленні парламентської постанови про відновлення соцвиплат чорнобильцям і ветеранам праці, які було скасовано у 2014 році. 

Співголова депутатської фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко висловила думку, що зініційовані Президентом зміни до Конституції щодо децентралізації «скасовують європейську модель самоврядування». На її погляд, запровадження інституту префектів і державних уповноважених фактично перетвориться на «смотрящих» Президента. У політсили також є зауваження до норми законопроекту про надання права Президентові відправляти у відставку міських голів.

«Це все викликає дуже великі сумніви», — заявила І. Геращенко, відзначивши, що концепція змін до Конституції не обговорювалася з експертами. «Це ніяке не народовладдя, а, очевидно, пострадянські люди намагаються побудувати «нью СРСР», що руйнує європейську децентралізацію», — вважає депутатка. І. Геращенко також застерегла, щоб не відбулася дискредитація всього ветеранського руху.

Чи стане земля товаром?

Лідерка фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко поінформувала, що політична сила разом з аграріями та профспілками розпочинає масштабну мирну акцію протесту, ініційовану Національним штабом захисту рідної землі. 17 грудня під стінами парламенту відбудеться мітинг з вимогою зняти з розгляду законопроекти про продаж сільськогосподарської землі та продовжити мораторій на продаж землі на три роки, ухвалити закон про всеукраїнський референдум та оголосити його проведення.

На це Руслан Стефанчук відповів: «У програмі Президента України Володимира Зеленського чітко було зазначено один пункт — відкриття прозорого ринку землі. Мова йде про ринок землі, не про ті маніпуляції, про які нам сьогодні розповідають — продаж, розпродаж, а про надання можливості й права кожному громадянину України відчути себе власником. Друге: право власності стосовно сільськогосподарських земель — це взагалі унікальна історія України. Тому що за 22 роки вже змінилися покоління людей, які так і не стали в Україні власниками, не змогли реалізувати надані їм законні повноваження про володіння, користування і розпорядження своїми об’єктами власності. Рішенням Європейського суду підтверджено — що мораторій суттєво порушує право власності, гарантоване Конституцією України і Європейською конвенцією захисту прав людини та її основоположних свобод. Третє: як запроваджувався мораторій? Чи тоді хтось хоч якесь опитування проводив? Жодних референдумів не було. Ці питання ми чуємо 22 роки — що не на часі це питання, що гальмує всі реформи в державі».

Щодо референдуму Р. Стефанчук відзначив: Президент Зеленський був і залишається поборником народовладдя в Україні, і саме тому створена і працює робоча група, яка напрацьовує законопроекти щодо народовладдя. Це не один закон про референдум, а комплекс законопроектів. Щодо двох законопроектів, які внесені депутатами про проведення всеукраїнського референдуму, є негативний висновок Головного науково-експертного управління Верховної Ради.

Дмитро Разумков поставив на голосування пропозицію Юлії Тимошенко про зняття з розгляду законопроектів щодо ринку землі сільськогосподарського призначення, однак її не було підтримано. Так само не проголосувала Погоджувальна рада і за пропозицію лідерки «Батьківщини» — внести до порядку денного два законопроекти про референдум.

Потрібне широке обговорення

Зміни до Конституції щодо децентралізації потребують широкого обговорення, наголосив співголова ДГ «За майбутнє» Тарас Батенко. Він зазначив, що у змінах до Конституції «не може бути жодного натяку на федералізацію, а децентралізація має бути реальною, а не спаплюженою». 

Не можна продовжувати перемовини з РФ і діалог, доки не будуть припинені обстріли, заявив заступник голови фракції «Голос» Ярослав Железняк. Щодо справи Шеремета — фракція вважає, що треба дати можливість правоохоронцям завершити розслідування. «Дуже важливо, щоб ця справа була доведена до кінця, була прозора, і не розколювала Україну, щоб через одиночні звинувачення не дискредитувати цілу когорту наших захисників», — підкреслив депутат. 

Олег Кулініч, голова ДГ «Довіра», що складається винятково із депутатів-мажоритарників, зауважив, що виборців турбують передусім такі питання — непідйомні тарифи, надання медичних послуг і скорочення мережі медичних закладів, питання освіти.

Під час виступів від комітетів голова Комітету з питань свободи слова Нестор Шуфрич привітав зусилля і успіхи правоохоронців щодо знайдення вбивць Павла Шеремета, висловивши сподівання, що дійдуть до суду й інші справи щодо нападів на журналістів. Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький запропонував нинішнього тижня розглянути законопроекти щодо трансплантації, голова Комітету з питань інтеграції України з ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе — ратифікувати міжнародні угоди, голова Комітету з питань податкової та митної політики Данило Гетманцев — схвалити законопроекти щодо заборони нелегального грального бізнесу, що було передвиборною обіцянкою всіх політичних сил, голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський — прийняти законопроекти про забезпечення особистого голосування депутатів та всі законопроекти, що стосуються скасування депутатської недоторканності.

Представник Кабінету Міністрів у Верховній Раді Олена Шуляк запропонувала проголосувати до кінця року законопроекти щодо забезпечення соціального захисту одиноких осіб, які досягли 80-річного віку, та про підвищення соціальних гарантій для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.