Ярослав Юрчишин, Ярослав Железняк, Олександра Устінова.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут

Зранку в сесійній залі зареєструвалися 337 народних депутатів. Відкривши пленарне засідання, Голова Верховної Ради Дмитро Разумков зауважив, що надійшла пропозиція від фракції «Слуга народу», до якої звернувся фонд «Таблеточки» напередодні Дня Святого Миколая, допомогти онкохворим діткам, які перебувають на лікуванні в «Охматдиті».

«Однак, думаю, буде правильно, якщо це буде ініціатива не однієї політсили. Було б дуже правильно, щоб це була ініціатива всього парламенту», — наголосив Дмитро Разумков, додавши, що від кожного народного депутата буде перераховано по тисячі гривень допомоги. «Сподіваюсь, усі це підтримають», — сказав він. У сесійній залі навіть пролунала пропозиція перерахувати всю зарплату, на яку Голова Верховної Ради охоче пристав. Врешті, вирішили, що мінімальна допомога становитиме тисячу гривень, а максимальний розмір кожен депутат встановить самостійно.

Перейшовши до розгляду питань порядку денного, народні депутати ухвалили в цілому проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою приведення у відповідність до Закону України «Про внесення змін до статті 80 Конституції України щодо недоторканності народних депутатів України» (№ 2237). За відповідне рішення проголосував 291 народний депутат. «Слуга народу» — 223, «ОПЗЖ» — 22, група «Довіра» — 17, група «За майбутнє» — 15, позафракційні — 14. «Батьківщина» і «Європейська солідарність» — утрималися. «Голос» — висловився проти.

Цей законопроект непростий, над ним Комітет з питань правоохоронної діяльності працював протягом 100 днів, зауважив його голова Денис Монастирський, додавши, що документом вносяться зміни в закони та кодекси, якими вони приводяться у відповідність до Конституції щодо зняття депутатської недоторканності. Водночас встановлюються гарантії для безперешкодної депутатської діяльності.

Загалом до законопроекту надійшла 101 поправка, з яких 32 — враховано, а 69 — відхилено.

Водночас під час обговорення поправок до проекту народні депутати неодноразово висловлювали застереження, що документ концентрує владу в руках Генпрокурора та запроваджує «контрольовану» недоторканність народних депутатів. Зокрема, Ярослав Юрчишин («Голос») наголосив, що є два варіанти: зняти всі абсурдні правки або повернути документ на повторне друге читання в комітет. «Колеги, ми обіцяли скасування депутатської недоторканності, а не її цементування», — додав він.

Депутати ухвалили за основу проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення структури управління у сфері державної податкової та митної політики» (№ 2419). 

Крім того, Верховна Рада доручила Рахунковій палаті позапланово у 2020 році проаналізувати систему загальнообов’язкового державного пенсійного та соціального страхування та соцзахисту населення, а також надати парламенту інформацію про результати аналізу з рекомендаціями щодо вдосконалення зазначеної системи, включаючи пропозиції змін відповідного законодавства. З такою ініціативою виступила фракція «Слуга народу», народні депутати підтримали її 316 голосами.

Було внесено також зміни до календарного плану проведення другої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання, відповідно до яких тиждень з 20 по 24 січня замість роботи у пленарному режимі депутати працюватимуть із виборцями.

Народні депутати у другому читанні та в цілому ухвалили проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення можливостей самопредставництва органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, інших юридичних осіб незалежно від порядку їх створення в суді» (№ 2261), а також постанову «Про кошторис Верховної Ради України на 2019 рік».

У повторному другому читанні було розглянуто та ухвалено в цілому також проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України (щодо покращення адміністрування акцизного податку)» (№ 2317).

У другому читанні Верховна Рада ухвалила також проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення освітньої діяльності у сфері вищої освіти» (№ 2299). «За» — 321 депутат.
Верховна Рада розпочала розгляд у другому читанні проекту закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конституційних принципів у сферах енергетики та комунальних послуг» (№ 2490-1), проте не встигла пройти по всіх поправках. Після голосування за 34-ту поправку глава парламенту закрив ранкове засідання.

Під час пленарного засідання Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомив про створення у парламенті міжфракційних депутатських об’єднань: «Один пояс — один шлях» (голови Віктор Чорний, Олександр Колтунович), «Енергетична незалежність та безпека України» (голова Михайло Бондар), «Розвиток України» (співголови Сергій Бунін та Тетяна Циба).

На початку ранкового засідання голова фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко, торкнувшись питання запровадження ринку сільськогосподарської землі, зауважила, що протести, які відбувалися під парламентом та по всій країні, зіграли свою роль і отримано перемогу — зупинено незаконний розгляд законопроекту про продаж землі, відтак його не буде ухвалено до нового року.

«Водночас боротьба не закінчена. Бо аграрний комітет буде продовжувати в таємному режимі розглядати закон без допуску асоціацій. Наша боротьба ще попереду!» — наголосила Юлія Тимошенко. А торкнувшись протистоянь під парламентом, запропонувала створити ТСК щодо розслідування факту побиття людей під стінами Верховної Ради та щодо розслідування всіх лобістських інтересів, які стоять за прийняттям закону про землю.

Водночас співголова фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко, нагадавши, що сенат США прийняв військовий бюджет і наклав санкції на всі компанії, причетні до створення «Північного потоку-2», запропонувала привітати це рішення оплесками. «Це надзвичайно серйозна підтримка України», — сказала вона, подякувавши попередній владі й нинішній команді, дипломатам, «Нафтогазу», експертам та парламенту восьмого скликання за координацію зусиль у цьому напрямі.